HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayak keyfinde 6 kritik öneri

Kış aylarının en cezbedici yanlarından biri kayak yapmak.

Kayak keyfinde 6 kritik öneri

Son yıllarda kayağa ilgi giderek artarken, kayak merkezleri profesyonellerin yanı sıra ilk kez kayak yapmaya heveslenenlerle de hareketli günler yaşıyor. Ancak aman dikkat! Kayak keyfi bir anlık kazayla hastanede sonuçlanabiliyor; genellikle de öğleden sonraları ve son gün! Acıbadem Fulya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Berkin Toker, kayak sezonunda hasta sayısının arttığını, çoğunlukla da ön çapraz bağ yırtılmalarının yaşandığını belirterek “Yaralanmalar ve sakatlanmalar özellikle öğleden sonraları ve tatilin son günü meydana geliyor. Çünkü yorgunluk devreye giriyor. Kaslar insanın istediklerini tam yerine getiremez duruma geliyor” diyor. Dr. Berkin Toker, mynet.com’a, kayak sezonunun bu en hareketli günlerinde kayak keyfinin hastanede bitmemesi için 6 püf noktasını anlattı; çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kayak botunuzu iyi seçin

Kayak botları kayak sırasında olası kazaları ve sakatlanmaları önleyen en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle kiralanan kayak botlarında ayak numarasına çok dikkat etmek gerekiyor. Kayak botunuz ayağınızı ne sıkmalı ne de gevşek olmalı! İkisi de kayak kazalarına ve yaralanmalara zemin hazırlıyor. Sakatlanmaları da yüzde 50 oranında artırıyor.

Kas egzersizi yapın

Daha önce kayak sırasında sakatlanmamış da olsanız, mutlaka kayaktan bir iki hafta önce egzersiz yapmaya başlamak gerekiyor. Bu noktada uyluk ön ve arka grup adalelerini kuvvetlendirmek, vücudu esnetici egzersizler yapmak önemli. Bacak egzersizleri kayak sırasında hem erken yorulmaya hem de sakatlanmaya karşı faydalı. Daha önce kayak kazası geçirmiş bir kişinin dizlik kullanımı faydalı mıdır? Sorusu ise hala yanıt bulamamış olmakla birlikte dizlik önerilmiyor. Çünkü buradaki en önemli faktör adale kuvveti. Kayak sakatlanması dizlikle önüne geçilebilecek bir durum değil.

Yorulunca mutlaka dinlenin

Yorgunluk önemli yaralanma nedenlerinden biri. Bu nedenle ne kadar keyif alıyor olsanız da yorulmaya başladığınızı hissettiğiniz an kesinlikle durun ve yeteri kadar oturarak dinlenin. Bu kısa mola sizi olası bir kazadan korumada basit ama etkili bir yöntem. Yaralanmaların ve sakatlanmaların genellikle öğleden sonra ve akşamüzeri olmasında yorgunluk ve bitkinlik etkili oluyor.

Olası bir kazada ayağa kalkmaya çalışmayın

Kayak yaparken bir yaralanma olduğunda dizden ya ses geliyor ya çok şiddetli bir ağrı hissediliyor. O an ayağa kalkmaya çalışmak yerine yardım çağırmak en doğru seçenek. Aksi halde üzerine basmak, mevcut olabilecek kırıkların daha kötü hale gelmesine yol açıyor. İlk yardım desteği, buz konulması, ayağın yukarı kaldırılması ve ödem giderici bir ağrı kesici ile sorun büyümeden tedavi edilebilir.

Dik pistte kaymayın

Bembeyaz karlarda kaymak şüphesiz huzur verirken, pistin dik olması da heyecanı artırıyor. Ancak kayak keyfinizin hastanede sonuçlanmaması için özellikle yeni kayak yapmaya başlayanların dik pistten kaçınması gerekiyor.

Öğleden sonraya ve tatilin son gününe dikkat!

Dr. Berkin Toker, kayakta öğleden sonraları ve özellikle de tatilin son günü yorgunluğun devreye girdiğini bu nedenle en sık yaralanma ve sakatlanmanın da bu zamanlarda meydana geldiğini belirterek “Özellikle ön çapraz bağ yırtığı sık rastlanan yaralanmalardan. Ön çapraz bağ, kemikleri bir arada tutan ve stabiliteyi sağlayan yapıların başında gelmektedir. Ön çapraz bağ yırtığı ayak yerde sabit, dizin dönmesi ya da dizin geriye doğru itilmesi sonucu meydana gelirken, buna menisküs, kıkırdak ve diğer bağ yaralanmaları eşlik edebilmektedir. Fizik tedavi ile takip edilebildiği gibi bazı durumlarda ameliyat da edilebiliyor” diyor.

En Çok Aranan Haberler