Eskişehir'de Oto Tamircileri Sitesi'nde makine imalatı yapan bir atölyede 22 Haziran'da 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili açılan davanın görülmesine Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Olayda, şirket sahibi sanık Zafer Akansel, iş yerindeki ürünlerle ilgili kendisinin bilgisinin olmadığını savundu. Genleşerek kaya kırmak için kullanılan kimyasal ürünleri karıştırma ve paketleme makinesi yaptıklarını söyleyen Akansel, söz konusu kimyasalların patlayıcı özelliğinin olmadığına yönelik belgelerin olduğunu öne sürdü.
Davanın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasında tutuklu yargılanan firma sahibi Zafer Akansel (38) ve hammaddeyi gönderen firmanın müdürü Yusuf Vasfi Özalp (54) hazır bulundu. Ayrıca patlamada hayatını kaybeden Ahmet Uysal (23)’ın babası Bülent Uysal ile Umut Küçükarabacı’nın annesi Güler Küçükarabacı da şikayetçi sıfatıyla duruşmada yerini aldı.
Mahkeme heyeti, ilk olarak patlama çocukları ölen Bülent Uysal ve Güler Küçükarabacı’ya söz verdi. Her iki davacı da sanık Zafer Akansel ve şirket yöneticilerinden şikâyetçi olduklarını söyledi.
Sanık Zafer Akansel ise yaptığı savunmasında, iş yerinde patlayıcı üretilmediğini belirtti. Meka Robotek firması bünyesinde robot ve yapay zeka üzerine iş makineleri yaptıklarını belirten Akansel, Raptek firmasından aldıkları 5 maddeyi birbiriyle eşit oranda karıştıran ve paketleyen bir makine sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Söz konusu maddelerin ne olduğunu bilmediğini ifade eden Akansel, “Patlayan maddenin ne olduğunu ben de bilmiyorum. Malzemeyi alırken patlayıcı ve yanıcı olmadığına ilişkin raporlar sunuldu. Biz de güvendik. Hiçbir şüphe duymadık. Eğer bir şüphe duysaydık ona göre önlem alır ve ya bu işi yapmazdık.” dedi.
Patlamanın olduğu iş yerinin ruhsatının olmadığını belirten Akansel, işyerinin iskânının da olmamasından dolayı işlemlerin uzun olacağından ruhsat alamadıklarını iddia etti.
Zafer Akansel’e makine yaptırmak için sipariş veren Raptek firmasının müdürü Yusuf Vasfi Özalp, firmaya gönderilen ürünlerin patlama riskinin olmadığını savundu. "Ürün genleşerek kaya kırmak için kullanılan kimyasal bir üründür.” diyen Özalp, ‘Tafteet’ olarak isimlendirilen ürünün uluslararası alanda patentinin olduğunu söyledi. Hem ürünün hem de ürünü oluşturan malzemelerin patlayıcı ve yanıcı olmadığını kaydeden Özalp, ürün için son olarak uluslararası taşımacılıkta yetkin olan belgelerini tamamladıklarını ve patlama riskinin bulunmaması nedeniyle uçak ve gemilerde dahi ürünün taşınabileceğini onaylattıklarını söyledi.
Mahkeme heyetinin okuduğu bilirkişi raporunda ise patlama esnasında işyeri içerisinde tespit edilen maddelerin kristal toz şeker, amonyum oksalat, boroksit ve boraks olduğu belirtildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Meka Robotek çalışanı Hikmet Cihan Şimşek de patlamada hayatını kaybeden Melih Duran’ın iş yerinde çalışmadığını ve oraya ziyaret için girmiş olabileceğini söyledi. Duran’ın biyoloji mezunu olduğu için yakında yapılacak KPSS’ye hazırlandığını söyleyen Şimşek’in sözlerini sanık Zafer Akansel de doğruladı.
PATLAMADAN KURTULAN İŞÇİ MAHKEMEDE UNUTULDU
Patlamanın olduğu gün Cuma namazına giderek kurtulan Emin Kaya, mahkemede unutuldu. Heyet, olay ile ilgisi bulunduğu gerekçesiyle şirket çalışanlarını da dinledi. Ancak olay günü sağ kurtulan Kaya için herhangi bir işlem yapılmadı.
Mahkeme heyeti, olayın aydınlatılması için hukukçu, iş güvenliği yetkilisi ve kimyagerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasına karar verdi. Mevcut delil durumunun devam etmesi ve kaçma şüphesinin bulunması gerekçesi ile sanık Zafer Akansel’in tutukluluk halinin devamına karar verilirken, Raptek firmasının müdürü Yusuf Vasfi Özalp’in tutuklanmasını ise reddetti. Duruşma 18 Kasım 2012 tarihine ertelendi.
OLAY
Eskişehir Oto Tamirciler ve Tornacılar Sitesi'nde makine imalatı yapan bir atölyede 22 Haziran 2012 tarihinde bir patlama meydana geldi. Olayda biri biyoloji mühendisi olmak üzere fabrikada çalışan 4 kişi hayatını kaybetti. Makine üretmek için kiralanan fabrikada, taş kırmak için kimyasal madde üretimi yapıldığı iddia edildi. Fabrikanın ticaret odasında sicil kaydının olmadığı öğrenildi.
Patlamaların etkisiyle büyük bir bölümü çöken fabrikada öğle yemeğinde olduğu öğrenilen işçilerden 4'ü yanarak can verdi. Patlamada ölenlerin biyoloji mühendisi Melih Duran, işçiler Ahmet Uysal (23), İsmail Tünel (22) ve Umut Küçükarabacı (22) olduğu öğrenildi. Aynı yerde çalışan Emin Kaya'nın ise Cuma namazına gittiği için patlamadan kurtulduğu ortaya çıktı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz