Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu, "Son Ustalar" konulu resimlerini 17-25 Kasım tarihleri arasında TSYD Aydın Doğan Eğitim Merkezi'nde sergiliyor.
Sergi 25 Aralık 2007 – 05 Ocak 2008 tarihlerinde de Gaziantap Bahriye Üçok Sergi salonunda Gaziantep'in kurtuluş etkinlikleri içerisinde Gaziantepli sanatseverlerle buluşacak. Sanatçının tuval üzerine yağlıboya çalıştığı tabloları, birer sanat eseri olmalarının yanı sıra belgesel özellikler de taşıyor. Doğup büyüdüğü Gaziantep'ten, Karadeniz'e kadar, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden seçtiği konular bir bakıma Anadolu insanının yaşam tarzını da yansıtmaktadır. Eserlerinde figüratif anlatım tarzını benimseyen sanatçının yapıtlarında gerçeği olduğu gibi yansıtma çabasını görebiliyoruz. Ancak sanatçı bunu yaparken kendine has tarzını ve yorumunu da eserlerine katmayı başarmış ve sonuçta "özgün" yapıtlar ortaya çıkmış. Sosyal içerikli resimler yalnız figüratif ve klasik bir anlatım şekliyle oluşturulabilir.
Diyarbakırlıoğlu, henüz çocuk denecek yaştayken resme başlamış, orta öğrenimini yaparken kuvvetli deseni hocalarının dikkatini çekmiştir. Liseyi bitirdiğinde onların teşvikiyle "Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü"ne girmiş, Prof. Neşet Günal'ın öğrencisi olmuştur. 1971-1976 yıllarında tamamladığı akademik eğitiminin ardından bir süre öğretmenlik yapmış, daha sonra da basın sektöründe çeşitli gazetelerde iş yaşamını sürdürmüştür .Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu, spor basınında çektiği fotoğraflar ve bu fotoğraflardan aldığı ödüllerle de tanınıyor. Gazetecilikten gelen araştırmacı kimliği onu daha çok belgeselciliğe yöneltmiştir. Gerek "Kaybolan Meslekler" gerekse "pastoral" nitelikli peyzajları, çocukluk ve gençlik dönemini yaşadığı yerleri anlattığından oldukça önemlidir.
Sanatçı çalışmalarını şöyle açıklıyor: "Resimlediğim yerlerde yaşadım. Resimlediğim mesleklerin bazılarında çalıştım. Çıraklığını, kalfalığını, ustalığını yaptım. Kullandıkları aletler bana yabancı değillerdi. Bazı meslekleri de çok yakından tanırım. Kısacası konular benim dışımda değil, ben konuların içindeydim. Başka bir deyişle ele aldığım sorunlar benim de sorunlarımdı. Bütün çabam; kendimle, duyarlı olduğum insanlar ve onları çevreleyen şartlar arasındaki ilişkilerin, hayatın bütünlüğü içinde bir sentezine varmaktı."
Göçler nedeniyle kalabalıklaşan kentlerde, sanayiinin ve teknolojinin gelişmesi, kitle haberleşme araçlarının hızla yaygınlaşması toplumun gereksinimlerini ve yaşama koşullarını da bir o denli değiştiriyor. El emeği göz nuru ile çalışan bir çok meslek sahibinin de bu hızlı değişimden nasibini aldığını görüyoruz. Ancak çok zor koşullarda bile olsa hala bu meslekleri sürdürmeye çalışan, direnen insanlar var. Çırak bulmakta bile zorlanan bu insanlar, her şeye rağmen bir heykeltıraş titizliğiyle büyük emekler karşılığı ortaya çıkardıkları ürünlerine günümüzde müşteri bile bulmakta güçlük çekiyorlar. Bu iş dallarının neler olduğunu sorsak belki çoğumuz, hele de genç kuşak hiç yanıt veremeyecektir. Oysa Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu'nun çalışmalarına bir göz atmak yeterli: "Kalaycı", "Körükçü Ustası", "Taş Yontucuları", "Kedene Diken Adam", "Bakıra Nakış İşleyen Çocuklar", "Saat Tamircisi", "Yemenici Dükkanı", "Sepetçi", "Habbapçı", "Külekçi", "Semerci", "Zembilci" bunlardan sadece birkaç tanesi.
Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu, birçoğu kaybolmuş ve bir kısmı da kaybolmaya yüz tutan bu meslekleri, eskiye ait değerlerimizi, yaşadıkları çevreyi ve yaptıkları işleri tek tek resimleyerek, bütün bir ömrünü küçücük dükkanlarda arı gibi çalışarak geçiren o değerli, yetenekli insanlara olan minnetini, hepimiz adına da ifade etmektedir. Sanatçı, gelecek kuşaklara ipucu bırakmak, belgelemek, hatta bir arşiv niteliğinde tüm değerlerimizi sonsuza değin resimlerinde yaşatmak istemektedir. Sanatçının resimlerindeki sağlam desen kurgusu, eller ve kaslardaki güçlü ifade biçimi elbette akademik öğrenimine ve Neşet Günal estetiğine bağlanabilir. O klasik resim geleneklerine bağlı, kendi özgün dinamikleri içinde resimlerini var etmeye çalışmıştır. Çok geniş sosyo-kültürel perspektifi, gerçekçi bir yaklaşımla ele alarak, tutarlı ve verimli bir estetik potada harmanlayarak yorumlamaktadır. Yapıtları, artık biçim olarak değil "öz" olarak onu aşmakta, başka bir değişle evrenselliğe açılarak, somut planda tarihsel bir misyonu üstlenmektedir.
M. ALİ DİYARBAKIRLIOĞLU KİMDİR?..
1946 yılında Gaziantep'in Kozanlı Mahallesi'nde doğdu. Çocukluğu ve gençliği Gaziantep'te geçti. Bu süreç içerisinde 2 kişisel sergi açtı. Çeşitli yarışmalara katıldı. Gaziantep ve çevresinden çok sayıda desen ve resim yaptı. Bu çalışmaları resimlerindeki biçime ve renge yansıdı. Akademik eğtiimini (1971-1976) Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü Prof. Neşet Günal atölyesinde tamamladı. 13 kişisel sergi açan sanatçı, 9 karma resim sergisine katıldı. Kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, gazeteciliğe başladı ve gazetecilikten emekli oldu. Sürekli basın kartı sahibi olan M. Ali Diyarbakırlıoğlu gazeteciliği döneminde çektiği fotoğraflarla birçok ödülün sahibi oldu. Evli ve bir çocuk babası olan sanatçı İstanbul'da yaşamaktadır.
AÇTIĞI SERGİLER
1964 Türk-Amerikan Kültür Derneği (Gaziantep) Resim Sergisi
1966 Sağlık Müzesi Salonu (Gaziantep) Resim Sergisi
1994 Gaziantep Kültür ve Eğitim Derneği (İstanbul) Kaybolan Meslekler ve Gaziantep I
1996 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Resim Galerisi (Gaziantep) Kaybolan Meslekler ve Gaziantep II
1998 Gaziantep Ticaret Odası (Gaziantep) Kaybolan Meslekler ve Gaziantep III
1998 Perpa Ticaret Merkezi (İstanbul) Kaybolan Meslekler ve Gaziantep IV
2000 Gaziantep Ticaret Odası (Gaziantep) Kaybolan Meslekler ve Gaziantep V
2000 Ortaköy Kültür Merkezi (İstanbul) Kaybolan Meslekler VI
2004 Aydın Doğan Eğitim Merkezi (İstanbul) Kaybolan Meslekler VII
2004 Bahriye Üçok Sergi Salonu (Gaziantep) Kaybolan Meslekler VII
2004 Halep Gaziantep Kültür Merkezi (Suriye) Kaybolan Meslekler VII
2006 KOBİ Fuarı (İzmir) Kaybolan Meslekler VII
2007 Aydın Doğan Eğitim Merkezi (İstanbul) Son Ustalar - 8
KATILDIĞI SERGİLER
2000 Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul) Ruhi Su anısına düzenlenen "İmece" sergisi
2003 Nazım Kültürevi (İstanbul) "Gelenekten Geleceğe Barış-1" sergisi
2005 Cemal Reşit Rey Konser Salonu Fuayesi (İstanbul) Kaveg İmece'ye Çağrı
2005 Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi, Kadıköy (İstanbul) "Gelenekten Geleceğe Barış-2" sergisi
2006 Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi, Kadıköy (İstanbul) "Gelenekten Geleceğe Barış-3" sergisi
2006 Çağdaş Sanatlar Merkezi (Ankara) "Gelenekten Geleceğe Barış-3" sergisi
2006 Barış Manço Kültür Merkezi, Kadıköy (İstanbul) Gaziantepli Ressamlar Karma Sergisi
2007 Atatürk Kültür Merkesi Sergi Salonu, Kaybolan Meslekler Sergisi (Retrospektif) (İstanbul) Otantic Anatolian Projesi çerçevesinde,
2007 Halep Gaziantep Kültür Merkezi (Suriye) Gaziantepli Ressamlar Karma Sergisi
İletişim:
Telefon: 0212 286 95 15, 0532 545 55 30
Web: www.diyarbakirlioglu.com,
e-posta: diyarbakirlioglu@yahoo.com.tr