YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek; 'sepetçilik'

İnebolu ilçesinde kolay yapılan ve ekonomik olan plastik ürünler sepetçiliği bitirdi.Saz, kamış ve buğday sapı...

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek; 'sepetçilik'

İnebolu ilçesinde kolay yapılan ve ekonomik olan plastik ürünler sepetçiliği bitirdi.

Saz, kamış ve buğday sapı gibi esnek dal veya liflerden yiyecek ve eşya taşımak için örülerek yapılan kulplu sepetleri yapan sepetçilerin sayısı, taşıma sektörünün gelişmesi, plastik maddelerden yapılan malzemelerin kolay ve seri yapımı ile ekonomik oluşu nedeniyle yok denecek kadar azaldı. Bilim adamlarına göre, neolitik insanının kültür tarihine katkılarından biri sepetler, kullanım alanlarına veya işlevlerine göre üzüm, yumurta, çamaşır ve çiçek sepeti gibi isimler alırdı. Sepetin kaba örgülü olanına küfe denir ve küfelere, hamal ve zahire küfesi gibi isimler verilirdi. Küfeler zahire ambarlarında zahire saklanması veya tohumluk tahılların saklanması için de kullanılırdı. Küfeler, söğüt veya benzeri ağaçların dallarının yarılarak elde edilen dilimlerinin örülmesi ile yapılırdı. Sırtta taşınan küfelerde ayrıca kayış veya halat askılıklarda bulunurdu.

Teknolojinin gelişmediği dönemlerde taşıma işinde kullanılan sepetleri yapan sepetçiler yada küfeciler, taşıma sektörünün gelişmesi, plastik ve plastik türevi maddelerden yapılmış benzer malzemelerin kolay ve seri yapımı, ekonomik oluşu nedeniyle bu meslek de unutulan zanaatlar arasında yerini aldı.

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek; 'sepetçilik'Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek; 'sepetçilik'

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler