Orgeneral Hasan Iğsız, Genelkurmay Karargahı İnönü Salonu'nda, basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Orgeneral Iğsız, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Sınır Karakolu'nda meydana gelen çatışmada en ufak bir zafiyet ortaya çıkmadığını, şehitlerin kahramanca mücadele ettiğini söyledi. Çatışma sırasında, Jandarma Özel Harekat Timi'ne mensup iki uzman erbaş ile irtibatın kesildiğini ve uzman erbaşlara halen ulaşılamadığını belirten Orgeneral Iğsız, "Değerlendirmemize göre iki uzmanımız şehit olmuş olabilir. Aramalarımız aralıksız olarak devam etmektedir" dedi.
Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin hiçbir şekilde desteğini alamadıklarını söyleyen Orgeneral Iğsız, buradaki yol, hastane gibi imkanların da terör örgütüne sunulduğunu belirtti. Orgeneral Iğsız, beklentilerinin Irak'ın kuzeyindeki yönetimin PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesi ve örgüte verilen desteğin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Orgeneral Iğsız, sivil halka zarar verilmemesinin temel prensipleri olduğunu vurgulayarak, örgütün bunu istismar ettiğini, özellikle Irak'ın kuzeyinde halka çok yakın bölgelere yerleştiklerini anlattı. ABD ile istihbarat alışverişinin devam ettiğini kaydeden Orgeneral Iğsız, "Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok" diye onuştu. Orgeneral Iğsız, Irak'ın kuzeyine sıcak takip konusunda, "Böyle bir şeye ihtiyaç duyulmadı. Topçu ve Hava Kuvvetleri ile yapılmasının yeterli olacağı düşünüldü" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Perşembe günü terörle mücadele konusunda yapılacak toplantıda terörle mücadeleye ilişkin yasal taleplerinin dile getirileceğini ifade eden Orgeneral Iğsız, "İnsan hakları açısından alınan bütün tedbirlere saygılıyız, ancak terörden zarar görebilecek insanların haklarını da unutmamamız gerekiyor. Güvenlik ihtiyaçlarıyla insan hakları arasında bir denge olmalı" dedi.
Televizyonlarda Aktütün'deki çatışma ve benzeri terör olayları tartışılırken, politik ve stratejik yönlerin ele alınmasından rahatsızlık duymadıklarını, ancak bilinmeyen bir durumun taktik açıdan değerlendirilmesinin yanlışa yol açtığını söyleyen Orgeneral Iğsız, bazı gazete manşetlerinde, "bu şehitler sanki bir hiç uğruna hayatını kaybetmiş gibi " ifadelerin yer aldığını dile getirerek, "Bu şehitler vazifeyi kutsal bilip, vazife uğruna hayatlarını vermişlerdir. Kahramanca bu vazifeyi başarmışlardır. Onları minnetle anıyoruz" diye konuştu. Orgeneral Iğsız, Derecik üçgeninde Aktütün karakolunun yanı sıra Umurlu, Yeşilova ve Samanlı karakolları ile İran sınırındaki Alan karakolunun araziye hakim noktalara taşınacağını bildirdi.
Orgeneral Hasan Iğsız, şunları kaydetti:"Örgüt kırılma noktasına doğru gidiyor. Bu sadece bizim düşüncemiz değil. Bugün örgüt mensuplarının büyük bir bölümü ve sempatizanları da bu endişe içindeler. Örgüt içerisinde ikilikler ortaya çıkmaktadır. Firarlar artmaktadır.Örgüt bir çıkış yolu arıyor. Çıkış yolu ses getirecek bir eylemdir. Kendileri açısından az riski olan ama büyük ses getirecek eylemlerin peşindedirler. Aktütün'de bunu gerçekleştirememişlerdir. Örgüt az zayiatla bu işi halletmek, tepeyi ele geçirdikten sonra da aşağıdaki bölüğü iyice etki altına almaktı. Ancak bunu gerçekleştirememişlerdir. Bayraktepe'de 6 lider personelden 5'i zarar görmüş olmasına rağmen oradaki direnişten en ufak bir azalma olmamıştır."
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, bir gazetecinin, terörist saldırının Balıkesir'deki olaylarla bağlantılı olup olmayacağı yönündeki sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi: "Onu çok fazla tahmin etmiyorum. Ancak bu mücadelenin terör örgütü ile güvenlik güçleri arasındaki bir mücadele olduğu dikkatten uzak tutulmamalıdır. Bu, bazı taraflarca farklı farklı gruplar, halklar arasında bir mücadele haline dönüştürülmeye çalışılıyor. Balıkesir olayında,bu bakımdan bütün vatandaşlarımızın çok dikkatli olmasında yarar vardır. Bu mücadele örgütle güvenlik güçleri arasındaki bir mücadeledir. Hiçbir vatandaşımız bu kapsama alınmamalıdır, genellemeler yapılmamalıdır. Bireysel olaylar, bireysel boyutta bırakılmalıdır. Yasal olarak suç işleyen de onun bedelini ödemelidir."
Orgeneral Hasan Iğsız, Aktütün bölgesinin çok önemli geçiş noktası olduğunu ifade ederek, terör örgütünün bir yerde sıkıntı hissettiği zaman orayı rahatsız ettiğini, Aktütün bölgesinin de çok rahatsız edilen bir yer olduğunu ve bölgeye yönelik irili ufaklı 1992'den bugüne kadar 38 terör saldırısı olduğunu kaydetti. Orgeneral Iğsız, 1992'den bu yana Aktütün'e benzer şekilde sınır bölgesindeki Üzümlü'de 68, Alan'da 30, Uzundere'de 127, Samanlı'da 20, Eruh'ta ise 371 terör olayı yaşandığını bildirdi."