Eksik dişlerin giderilmemesinin ağız ve diş sağlığını bozduğunu, her bir dişin bir diğerini tamamlayacak şekilde tasarlandığını ifade eden Güçlü, "Bir diş kaybedildiğinde, diğer dişler kayıp dişin oluşturduğu boşluğa doğru zaman içinde hareket eder veya eğilir. Karşı çenedeki diş de boşluğa uzar. Bu alışılmadık diş hareketleri, hem dişte hem de dişetinde gerilimlere yol açar. Bütün bunlara ilaveten, dişeti ve kemik dokularda tahribat meydana gelir. Normal-doğal diş temasları bozulduğu için, dolayısıyla fizyolojik temizlik de engellendiğinden, dişler çürümeye eğilimli hale gelir" dedi.
Kayıp dişlerin çiğneme ve konuşmayı olumsuz yönde etkilediğine de işaret eden Güçlü, konuşurken bir çok sesi çıkarmaya yardımcı oldukları için düzgün konuşmanın eksiksiz bir diş yapısıyla mümkün olduğuna değindi. Güçlü, ayrıca tek taraflı çiğnemenin eklemlere patolojik bir yük bindirdiğini vurguladı.
Ağız sağlığının bir bütün olduğunu dile getiren Saadet Güçlü, "Ağız sağlığı; görünüm, diş sağlığı, diş ve çene işlevleri için gereklidir. Bir azı dişinin kaybı, yüzün olduğundan daha yaşlı ve yıpranmış görünmesine sebep olabilir. Bütün bu nedenlerle bu kayıp yapılacak tedaviyle giderilmelidir. Kayıp dişe uygulanacak köprü tedavisi yüzün doğal şeklinin korunmasına ve dudak-yanağın desteklenmesine de yardımcı olabilir" diye konuştu
(İHA)