AND Yayınevi'nin kartpostal arşivindeki fotoğraflardan bir seçkinin yer aldığı sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Avşar, sergideki görsellerin kendi hikayelerini anlattığını belirterek, "İmge ormanı olsun istedim. İnsanlar tekrar tekrar baksınlar ve kendi hikayelerini oluştursunlar" diye konuştu.
Vahap Avşar, seçtiği imgelerin çoğunda gölgeler olduğunu dile getirerek, "Fotoğraflarda hem görsel hem de siyasi bir gizem var. Ayrıca fotoğraflarda yer alan insanların şu anda hayatta olmama ihtimalleri var. Bu nedenle serginin adını 'Kayıp Gölgeler' koymaya karar verdim" dedi.
AND Yayınevi'nin kapsamlı kartpostal envanterine sahip koleksiyonunu 2010'da satın alan Avşar, şöyle konuştu:
"Türkiye'de olduğu kadar derin ve kapsamlı kartpostal çalışmalarına diğer ülkelerde rastlamadım. 8-10 yaşında, yaşadığım küçük kasabada resim yapmaya başladığımda tek kaynağım kartpostallardı. O yüzden AND kartpostalları benim için çok önemli."
Buluntu imge ve temsiliyet üzerine 25 yıldır çalışan sanatçı sergide, kabul görmemiş, mizanpajı ya da baskısı yapılmamış imgeler arasından seçtiği 50 fotoğrafı sanatseverlerle buluşturuyor. Orijinal filmlerden büyük boyutta basılan fotoğraflar, dayanırlığı yüksek, kendini taşıyabilir nitelikteki ünitelerde sergileniyor.
Sanatçı, bugüne kadar Londra, Berlin, Amsterdam, New York, Ankara ve İstanbul'da açılan kişisel ve karma sergilerde yer aldı.
Dönemin sembolleri, giysileri, töreleri, iktisadi ve hatta siyasi durumu hakkında ipuçları veren AND koleksiyonunda, 1970'lerin sonunda, köy, kasaba ve şehirleri gezen fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar bulunuyor.
Sergi, 27 Ağustos'a kadar devam edecek.