HABER

Kayıp-kaçak bedeli konusunda EPDK Başkanı Yılmaz'dan açıklama geldi

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, son dönemde sıkça gündeme gelen kayıp-kaçak bedeli hakkında açıklama yaptı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kayıp-kaçak bedelinin manipüle edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Kayıp-kaçak bedeli konusunda EPDK Başkanı Yılmaz'dan açıklama geldi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, son dönemin çok konuşulan kayıp-kaçak bedeli hakkında açıklamalarda bulundu. EPDK Başkanı Yılmaz açıklamasında, konunun bazı medya organları tarafından manipüle edildiğini ve Türkiye'de kargaşa ortamı yaratmak istediklerini söyledi.

KAYIP-KAÇAK BEDELİ KONUSU MANİPLE EDİLİYOR

Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp-kaçak bedeli konusunda Yargıtay kararının gündemde olduğunu anımsatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Türkiye'de belirli medya organları kayıp-kaçak konusunu maniple ederek farklı noktalara çekmeye çalışıyorlar. İstedikleri Türkiye'de bir kargaşa ortamı oluşturmak. Allah'a şükür böyle bir şey yok. Dünyanın hiçbir yerinde kayıp-kaçağın olmadığı bir enerji sistemi yok" dedi.

ENERJİ SEKTÖRÜ BÜYÜYOR

EPDK olarak üretici ile tüketici arasındaki bağları dengede tutuklarına vurgu yapan Yılmaz, Türkiye'de enerji sektörünün büyüdüğünü ifade etti. Mustafa Yılmaz, "Türkiye'de enerji sektörü ciddi bir şekilde büyüdü ve bu büyümede Cumhurbaşkanımızın çok ciddi katkısı var. Onun sağladığı istikrar sayesinde oldu. Kurulu gücümüz 12 yılda iki kattan fazla arttı" ifadelerini kullandı.

BAKAN CANİKLİ: "ÇARESİ YOK"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kayıp-kaçak bedeli konusunda açıklamalarda bulunmuştu. Canikli şu ifadeleri kullanıştı:

"VATANDAŞIN TEPKİSİ REFLEKS"

"Vatandaş haklı olarak diyor ki 'başkasının ödemediği elektriği ben niye ödeyeyim?' Faturada bilgi o şekilde yer aldığında insanların otomatik refleksi o şekilde ortaya çıkıyor."

"KAYIP-KAÇAK BEDELİ MALİYETİN UNSURU"

"Bu kararı alan ilgili bakanlığımız, elektrik faturasında maliyet unsuru olacak tüm kategorileri ayrıntılı saymış. Bunlar elektrik maliyetinin bir unsuru. Toplam üretilen elektriğin maliyeti var. Bu maliyete hatların nakli sırasında oluşan ve insanların ödemediği kayıp kaçak dahil. Üretim maliyeti var, bir de satış hasılatı var. Alacağınız var ama tahsil edemiyorsunuz. Bunu hasılata dahil etmiyorsunuz, dolayısıyla elektriğin birim satış maliyetini hesaplarken bütün bunları hesaba katıyorsunuz. Doğrudan kilovatsaatin maliyetine dahil edilmiş olsaydı böyle bir sorun çıkmazdı. O maliyetin unsudur ama şeffaflık gereği bu, ayrı kalem olarak yazıldı ve sorun olarak ortaya çıktı."

"TÜKETİCİ ALEYHİNE BİR DURUM YOK"

"Zarar edilen rakam, birim maliyete yansıtıldı. Burada tüketicinin aleyhine olacak bir durum yok, ama böyle yazıldığı için mahkemeler bu yönde karar verdi, yapacak bir şey yok. Onlar da maliyetin bir unsuru."

"MECBURİ, BAŞKA ÇARE YOK"

"Mecburi, bu iş böyle başka çaresi yok. Başka türlü ayakta kalamazsınız, bu işle ilgili firmalar ayakta kalamaz ki... 'Devlet oradaki parayı tahsil etsin, bize ne' deyip o başka bir şey diğer tarafta bir üretim var, ticari faaliyet var. Onun değerlendirmesi, hesabı ayrı bir iş."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve EPDK Başkanı Mesut Yılmaz'ın açıklamaları kayıp kaçak bedelinin manipüle edildiğini savunurken, yargıtaydan kayıp kaçak bedeli hakkında olumlu bir karar geldi. Bu karar ile aboneler dava açarak kayıp kaçak bedellerini geri alabilecekler.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukukî süreçte tarihî karara imza attı. Kurul, daha önce abone lehine verdiği karara dağıtım şirketinin itirazını görüşmek için 17 Aralık'ta toplandı. "Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez." diyerek aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Nihai kararla birlikte dağıtım şirketi, geçmiş 10 yıllık dönem için aldığı bedeli aboneye iade edecek. 36,9 milyon abone için emsal niteliğini taşıyan karar doğrultusunda sadece 2014 için 5-6 milyar TL bedelin iadesi talep edilebilecek.

10 yıllık parayı geri almak için aboneler ne yapacak?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerden aldığı kayıp-kaçak parasının iadesiyle ilgili verdiği karar (2014-7-11884 esas ve 2014-1045 sayılı karar) dağıtım sektörünü derinden etkileyecek. Enerji yönetimi kaynaklarının verdiği bilgiye göre, karar bütün elektrik aboneleri için emsal teşkil ediyor. Abonelerin, kayıp-kaçak parasını alabilmek için Yargıtay'ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmaları gerekiyor. Davada aboneler, hem halen tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edecek. Abonelerin faturaları 2 bin lira altı ise Tüketici Hakem Heyeti'ne (fatura tutarına göre), 2 bin lira üstü için ise mahkemeye başvurmaları gerekiyor. Bu karar üzerine milyonlarca dava açılabilecek ve dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan tutarda kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Türkiye'de geçen yıl itibarıyla 36 milyon 861 bin 757 elektrik abonesi bulunuyor. Uzmanlar, 2014 yılı için yaklaşık 70 milyar lira elektrik bedeli tahsil edileceğini tahmin ediyor. Yüzde 20-25 kaçağa dahil olmayan abone grubu dikkate alındığında, bu yıl için 5-6 milyar lira civarında kayıp-kaçak bedelinin iadesinin talep edilebileceği kaydediliyor.

En Çok Aranan Haberler