YURTHABER

Malatya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayısı Festivali 17-21 Temmuz’da

Malatya’da 17-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında 23.

Kayısı Festivali 17-21 Temmuz’da

Malatya’da 17-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında 23. Uluslararası Malatya Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kayısı Festivali yapılacak.
Malatya Valiliği ile Malatya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman Bakanlığı, İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Malatya Ticaret Borsası ile Ticaret Sanayi Odasının destek ve katkılarıyla gerçekleştirilecek festival öncesi Nikah Sarayında bir istişare toplantısı yapıldı.
Toplantıda tarım, ticaret ve kayısı ile ilgili faaliyet yürüten kuruluşlardan festivalle ilgili görüş ve öneri alındı.
Toplantıda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kayısının Malatya açısından, Türkiye ve dünya açısından çok önemli bir meyve olduğunu ifade ederek, bu tür etkinliklerle kayısının katma değerini artırmayı planladıklarını söyledi.
“Amacımız kayısının dünyada hak ettiği yere kavuşmasıdır”
Gürkan, “Kayısı tescil edilmiş bir ürün olması hasebiyle de önemli bir üründür. Kayısının önündeki engelleri kaldırmak açısından yaptığımız gayretler yeterli değil. Bunları artırmamız lazım. Kayısı ile farklı alanlarda birçok çalışma yapılıyor. Bu noktada sosyal ve kültürel etkinliklere de ağırlık vermemiz gerekiyor. Kayısı festivali bu açıdan önemlidir. Her yıl kayısı festivalini hep birlikte üzerine koyarak daha büyük bir festival haline getireceğiz. Bu etkinlikle amacımız kayısının dünyada hak ettiği yere kavuşmasıdır” dedi.
Lisanlı Depoculuk çalışmaları
Lisanlı depoculukla ilgili Sanayi Bakanlığından ve Avruba Birliğinden aldıkları 13 milyon 600 bin Euro ile ilgili çalışmaların başladığını ifade eden Gürkan “Temeli eylül ayında atarız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Bunun bedelini Malatya 30 yıldır ödüyor”
Gürkan kayısının sahiplenilmesi noktasında bir öz eleştiride bulunarak seneler önce kurulan kayısı birlik ile ilgili yapılan yanlışlara değindi.
Gürkan, “Hepimizin kendine gelmesi lazım. Bugün Malatya’nın kayısının bu duruma gelmesi Malatya insanın sayesinde olmuştur. Bizim bir kayısı birliğimiz vardı. O dönemde devletimiz çok büyük bir destek veriyordu bu rakam tam 21 milyardır. Bu parayla 5 tane Sümerbank yapılırdı. Bu para gelip birliğe giriyor ama duman olup gidiyor. Burada hepimizin kendini sorgulaması lazım. Bu tip şeyleri takip etmemiz ve üzerine düşmemiz lazım. Bunun bedelini Malatya 30 yıldır ödüyor” şeklinde konuştu.
“Kayısı Malatya için bir hazine”
Kayısının Malatya için bir hazine olduğunu kaydeden Malatya Valisi Aydın Baruş ise, Malatya’nın kayısı ihracatında şu anda rakipsiz olduğunu ancak bu durumun hep böyle devam etmeyeceğini ifade ederek, “Nitekim bugün Orta Asya ülkelerinden kayısı üretimine eğilimin artığını görüyoruz. Onlar kayısının değerinin farkında vardı. Ama Malatya kayısısı gibi bir kayısı üretemezler. O yüzden biz bu farkındalıkla kayısıyı daha iyi noktalara getirmek için çalışmalıyız. Kısa vadeli kar amaçlarıyla kayısının değerini düşürmek hepimizi üzer. Bu değere hepimizin sahip çıkması lazım” diye konuştu.

Kayısı Festivali 17-21 Temmuz’da

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler