HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayıt dışıyla eylem planlı mücadele

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin bir devlet politikasına dönüştürülmesi kararı alan hükümet, ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla 105 temel düzenlemeden oluşan "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı" hazırlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Gümrük Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Tütün ve Alkollü Ürünler Piyasası Düzenleme Kurumu gibi uygulayıcı birimlere de gönderilen Plana göre, 105 temel düzenleme 2 yıl içerisinde hayata geçirilecek.

KAYIT DIŞI İSTİHDAMA DA GÖZALTI

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kayıt dışı ekonomiyle ilgili görüşlerine de yer verilen planda yer alan ve 2010 sonuna kadar uygulamaya konulması öngörülen 105 temel düzenlemeden bazıları şöyle:

* Ücretlerin bankalar vasıtasıyla ödenmesi zorunlu kılınarak, hem hiç bildirimi olmayan çalışanların kayıt altına alınması, hem de bildirimi olduğu halde gerçek ücretler yönünden bildirimin sağlanması suretiyle kayıt dışı istihdam önlenecek. (Çalışma 2009 Ekim'inde tamamlanacak)

* Part-time çalışanlara yönelik, "ay içinde 30 günden az çalışanların eksik sürelerini isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlama imkanı getirilmesi" suretiyle esnek çalışmaların teşviki ve bu tür çalışmaların kayıt altına alınması yoluyla kayıt dışı istihdam önlenecek. (Ekim 2009'da tamamlanacak)

* LPG Piyasasının gözetim ve denetimine ilişkin çalışma yapılacak.

* Akaryakıt satışlarının on-line takibi yapılacak. (2009)

* İnşaat sektöründe KDV rejimi yeniden düzenlenecek.

* KDV iadelerinde kullanılmak üzere Türkiye genelinde bir kod sistemi oluşturulacak.

* Lisanslı Depoculuk sisteminin, vergisel ve tarımsal destekleme politikalarıyla teşvikine ilişkin çalışmalar yürütülmesi yoluyla kayıt dışılığın önlenmesi sağlanacak.

* Elektronik fatura projesiyle ülke çapında uygulanacak bankacılık sistemiyle entegre bir elektronik fatura modeli oluşturulacak.(2009)

* Sanal ortamda açık artırma suretiyle yapılan satışlarda KDV rejimi belirlenecek.

* Bandrol denetimleri artırılacak. (2008-2009)

* Kaçakçılıkla mücadelede etkinliği arttırmak amacıyla, yolcu taşıyan firmalara varış öncesi bilgi verme yükümlülüğü getirilecek ve yolcu görüntülerinin Gümrük İdaresince görülebilmesi için havalimanlarında işletici
kuruluşlarca gerekli düzenlemeler yapılacak. (Gümrük Müsteşarlığı 2008-2010)

* Teftiş hizmetlerinin daha hızlı, etkin, verimli ve kesintisiz biçimde sürdürülmesi ve daha hızlı ve nitelikli hizmet sunulması amacıyla tüm iş müfettişlerine dizüstü bilgisayar verilecek.

* Tütün mamulü ve alkollü içkilerde kayıt dışılığın azaltılması için, TPDK veri tabanındaki üretici, ithalatçı, dağıtıcı, satıcı ve ürüne ait bilgiler, internet ortamında sunulacak. Kolluk kuvvetlerince yakalanan ürünlerle ilgili bilgiler, TAPDK Veri Tabanına kaydedilecek ve risk analizi değerlendirmeleri yapılacak. (2008)

* Kayıt dışı çalıştıran işverenlere uygulanacak idari para cezaları artırılacak, denetim faaliyetlerine engel olanlara ayrıca idari para cezası uygulanacak ve haklarında TCK'ya göre suç duyurusunda bulunulacak.

En Çok Aranan Haberler