HABER

Kayıt ücreti bilmecesinde 'polemik'

ANKARA (İHA) - Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in velilere 'okula kayıt parası vermeyin' çağrısının bu eğitim - öğretim döneminde de havada kaldığını ileri sürdü.

2005 - 2006 eğitim - öğretim döneminin başlamasına az bir zaman kala, Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğrenci velilerine mesaj gönderirken Bakan Çelik'e kayıt parasıyla ilgili cevap verdi. Her dönem olduğu gibi, bu kez de öğrencilerin devam ettiği okulların masraflarının velilerin üzerine yıkılacağına dikkat çeken Avcı, "Ne yazık ki, Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik'in ilettiği mesajda 'Kayıt yaptırırken sakın para vermeyin' ibaresi havada kalmıştır. Okul idareleri, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ödenek alamadıkları için, boya - badana, yakacak, çevre düzenlemesi vb. konularda yapacakları harcamaları yine velilerden çıkartacaklardır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, 'Devletin eğitime ayırdığı bütçenin iki katı 25 milyon öğrenci velisinin cebinden çıkıyor' açıklamasını hatırlatan Avcı, "Bir bakanın bu açıklamasının ardından, okul idarelerinin para almadan kayıt yaptırmaları beklenemez. Çünkü, açıklama açıkça şunu ifade ediyor. 'Zaten para yok! İhtiyaçlarınızı velilerden karşılayın!' Bu durumda, öğrenci velilerinin pamuk ellerini cebe atmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Anayasa'nın 42. maddesine atfen, devletin parasız eğitimi emrettiğine işaret eden Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Ancak, gelin görün ki, Sayın Bakan'ın açıklamaları ve bütçeden eğitime ayrılan payın miktarı, velilerden alınan paralar, eğitimi devlet okullarında adeta paralı hale getirmiştir. Bu yaklaşım, özel okulların desteklenmesiyle paralellik içermektedir. Yani; 'Paran varsa oku, paran kadar oku' politikası güdülmektedir. Bugün milyonlarca çocuğumuzun eğitimden uzak durmasının ana nedeni de budur. Bu eğitim politikası, kasıtlı olarak cahil ve fakir bırakılmış halkımızın geleceğini karartmaktan başka bir şey değildir" dedi.
Cep telefonunu görüşmelerinden tutun, tapu işlemleri, loto ve totoya varıncaya kadar, 'eğitime katkı payı' adı altında toplanan vergilerin, bütçe açığı için kullanıldığına değinen Avcı, kayıt dönemlerinde velilerden, bağış adı altında zorla toplanan paraları da 40 değişik konu başlığı altında şöyle sıraladı:

"1. İsteğe bağlı zorunlu bağış
2. Eğitime katkı payı aidatı
3. Vakıf parası
4. Okul Aile birliği aidatı
5. Hafta sonu yetiştirme kurs parası
6. Kızılay'a yardım parası
7. Diploma parası
8. Muhtelif günlere özgü hediye parası
9. Dergi parası
10. Yardımcı kitap parası
11 Elektrik parası
12. Su parası
13. Telefon parası
14. Kapı, musluk vb. tamir parası
15. Hizmetli katkı parası
16. Spor kolu parası
17. Okul forma, eşofman parası
18. Tiyatro ve temsil parası
19. Gezi parası
20. Bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası
21. Bilgisayar, Tepegöz vb. alım parası
22. Fotoğraf parası
23. Sınıf köşelerini düzenleme parası
24. Bayramlar için süs ve süsleme parası
25. Perde parası
26. Teşekkür, Takdir belge parası
27. Tebeşir, tahta kalemi parası
28. Masa örtüsü parası
29. Kalorifer ve kaloriferci parası
30. Boya, dekorasyon ve tamirat parası
31. Okul bekçi, güvenlikçi parası
32. Okul arması parası
33. Fotokopi ve sınav parası
34. Servis ücreti
35. Pul parası
36. Sınıf temizletme parası
37. Temizlik malzeme parası
38. Okul etkinlikleri bilet parası
39. Yakıt parası
40. Paso parası."

En Çok Aranan Haberler