HABER

"Kayıtdışı için mazeret kalmadı"

"Kayıtdışı için mazeret kalmadı"

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de 1998-2002 tarihleri arasında yüzde 35 olan kayıtdışı oranının 2003'de yüzde 29'a, 2004'de ise yüzde 25'e düştüğünü belirterek, "Enflasyon yok, vergiler indirildi, artık kimsenin kayıtdışı için mazereti olamaz" dedi.

Kayıtdışı çalışanları "çürük elmaya" benzeten Unakıtan, geçmişte yapılan vergi yasaları için ise "yamalı bohça" benzetmesi yaptı. Kayıtdışı yapanları, "Ayağınızı denk alın" diyerek uyaran Unakıtan, korsan CD yapanların peşini bırakmayacaklarını kaydetti. Unakıtan, Türkiye-AB mali işbirliği çerçevesinde hazırlanan, "Vergi İdaresi'nin Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi" ve kayıtdışı stratejisinin açıklanacağı toplantıya katıldı. AB'ye katılım sürecini yaşanan Türkiye'nin ev ödevlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, kayıtdışı ekonomi konusunda Avrupa ülkeleriyle aynı seviyeye ulaşmak istediklerini söyledi. Kayıtdışıyla mücadele konusunda tüm bireylerin ve toplumun sorumlu olduğunun altını çizen Unakıtan, Türkiye'nin ve çocuklarımızın geleceği için bunu başarmak zorunda olduğumuzu vurguladı. Kayıtdışıyla ilgili herkesin farklı rakamlar telaffuz ettiğini hatırlatan Unakıtan, 1998-2002 tarihleri arasında yüzde 35 olan kayıtdışı oranının 2003'de yüzde 29'a, 2004'de ise yüzde 25'e düştüğünü belirtti. Kayıtdışının oluşmasında psikolojik unsunlar, yapısal unsurlar ve vergi sisteminden kaynaklanan sorunların önemli rolü bulunduğunu anlatan Unakıtan, "Türkiye'de vergi sisteminin adaletsiz olduğu, devletin sadece gücünün yettiğinden vergi aldığı yönünde bir inanç var. Türkiye'de çok sık vergi afları uygulandı. Vergi yasaları yamalı bohçaya dönüştü. Kim vergiye tabi, kim değil belli değil. Türkiye'de vergi ve pirim oranları çok yüksek. Bu nedenle Kurumlar Vergisini düşürdük, Gelirler Vergisini de düşüreceğiz. Bunun yanı sıra gıda ve sağlık gibi bazı sektörlerde KDV oranlarını indirdik. Artık kayıt içinde olanların kayıt dışındakilere tahammülü yok" diye konuştu. Kayıtdışıyla mücadele konusunda vatandaşlardan destek isteyen Unakıtan, şunları söyledi:

"Bir kimse kayıtdışı ve faturasız çalışıyorsa, o sektörde faaliyet gösteren dürüst insanlar bunu bilir. Çürük elmaları sepetten atmanın zamanı geldi. ALO 189 numaralı telefonu arayıp, bize bildirin. Biz gereğini yapacağız. Kayıtdışı haksız rekabete yol açıyor. Bizim dürüst insanların yanında yer almamız gerektiği gibi, dürüst insanlarında bizim yanımızda yer alması gerekiyor. Enflasyon yok, vergiler düşürüldü artık kimsenin kayıtdışına mazereti olamaz."

Akaryakıt pompalarına yazar kasa, doktor reçetelerine protokol numarası, akaryakıt dağıtım firma depolarına sayaç zorunluluğu başta olmak üzere bir çok yeni uygulamayı hayata geçirdiklerini anlatan Unakıtan, Türkiye'de vergilerin yüzde 75'inin elektronik ortamda toplanmaya başladığını kaydetti. Unakıtan, 10 yıllık süreçte kayıtdışı konusunda Avrupa ülkeleriyle aynı seviyeye gelmek istediklerini belirterek, 10 bin yeni denetim elemanı istihdam edileceğini açıkladı. Medyaya, "Kayıtdışı konusunda gerçekçi yorumlar yapın" ricasında bulunan Unakıtan, kayıtdışıyla mücadele çalışmalarını ve sonuçlarını anlattı. Gazetelere yansıyan haberleri eleştiren Unakıtan, "Biz kimsenin parasını takip edip, peşine düşmüyoruz. Vatandaş rahat olsun" ifadesini kullandı. Önceki gün bir grup sanatçının AK Parti grubuna gelerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan korsan yayınlarla ilgili yardım istediğini hatırlatan Unakıtan, "Korsan CD'nin üzerine gideceğiz. Sokakta bunları satanları değil, korsan yapanların peşine düşeceğiz" diye konuştu. Unakıtan, Uluslararası Saydam Enstitüsü Türkiye Temsilciliği'nin yaptığı ve vergi dairelerinin en fazla yolsuzluk yapıldığı yerler olarak gösterildiği ankete tepki gösterdi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Hans-Jörg Kretschmer ise yaptığı konuşmada, Türkiye, Almanya ve İngiltere'nin ortaklaşa yürüttüğü Vergi İdaresi'nin Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin 1.6 milyon Euro'luk bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, Türkiye'deki vergi sisteminin gelişmesine katkı vermek istediklerini söyledi. Bütçe disiplini şartıyla AB ülkelerinin istedikleri vergi sistemini kullandıklarını anlatan Kretschmer, Türkiye'deki vergi sisteminin şeffaf olması, sahtecilik ve kaçakçılığın önlenmesi gerektiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler