HABER

"Kayıtdışılığın azalması gerekiyor"

ANKARA (İHA) - Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kurumlar Vergisi'ni daha da düşürebileceklerini belirterek, "Bunun için kayıtdışılığın azalması gerekiyor. Eğer bu yönde bir adım göremezsek geriye dönüşler olabilir" dedi.

Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Kasım ayı Meclis Toplantısı'na katılan Babacan, Kurumlar Vergisi'nin yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Gerek enflasyon gerek faizler konusunda 3 yıl öncesine göre büyük ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Babacan, ama aynı ilerlemenin bir türlü kayıtdışılık konusunda sağlamadığını ifade etti. Türkiye'nin artık bir normalleşme sürecini yaşadığına işaret eden Babacan, iş dünyasının en büyük şikayetlerinden biri olan vergiler konusunda radikal sayılabilecek bir değişikliğe gittiklerini dile getirdi. 1 Ocak'tan itibaren Kurumlar Vergisi'ndeki değişikliğin hayata geçirileceğini anlatan Babacan, şunları kaydetti:

"Dün bu karar açıklandıktan sonra bazıları 'Nerden çıktı bu?' diye yorumlar yaptı. Böyle konularda teknik çalışmalarımızı yapıyoruz, ilgili uluslararası finans kuruluşlarıyla irtibat kuruyoruz. Hem kamu maliyesi hem de iş adamları açısından ince ince düşünüyoruz. Böyle bir adım yatırım ortamının cephesini değiştirecektir. Artık özel sermayenin elinde daha fazla kaynak var. Biz sanayicilerimize doğru bir adım attık, sanayicilerimizden de hükümete doğru bir adım atmasını bekliyoruz. O da kayıt dışılık. Kayıt dışında pek bir iyileşme göremiyoruz. Kurumlar ve Gelir Vergisi oranları konusunda gönlümüzden daha düşük oranlar geçiyor. Ama bunun için kayıt dışılığın azalması gerekiyor. Kurumlar Vergisi'nin düşürülmesi ile vergi tahsilinde bir azalma var mı ona bakacağız. Eğer çok somut bir gelişme görürsek devam ederiz. Eğer vergi tahsilinde bir düşme olursa elimizi uzatmış ama karşılığını bulmamış oluruz. 1 Ocak 2006, Türk sanayisi için bir dönem noktası olacaktır. Biz çok önemli bir adım attık. Bu kolay olmadı. İçeriden dışardan takip ediliyoruz. Sıkı bir bütçe politikasının uygulandığı bir ülkede böyle radikal kararın arkasında çalışma var. Kurumlar Vergisi'ndeki düşüş çok büyük bir fırsat, özel sektöre büyük bir kapı açtık. 2006'da kayıt dışında somut adımlar görürsek, bu indirimlerin gerisinin geleceğini garanti ediyorum. Ancak, vergi oranlarında indirimler yapılmasına rağmen kayıtdışılıkta değişiklik olmazsa, geriye dönüşler de olabilir. Kayıtdışılıkta önemli adımlar görmek istiyoruz."

Kayıtdışı çalışmanın uzun vadede firmaların aleyhine olduğunu vurgulayan Babacan, hükümette işadamı kökenli çok sayıda Bakan'ın bulunduğunu belirterek, "Ne olup bittiğini herkes çok iyi biliyor. 3-5 telefonla sektörün, firmaların durumu ortaya çıkıyor" dedi. Babacan, bir başka vergi barışını kimsenin beklememesini ve kayıt dışı olan herkesin risk altında olduğunu ifade etti.

En Çok Aranan Haberler