Kaykay, 20. yüzyılın ortalarında Amerika'da ortaya çıkmış bir spor. Rüzgarsız günlerde denizde sörf yapamayan gençlerin tahta parçalarına tekerlek takarak keşfettikleri bu spor, zamanla tüm dünyaya yayıldı ve bir fenomen haline geldi.
Dikkat ve denge gerektiren bir spor olan kaykay, başlarda biraz zorlasa da temel hareketler öğrenildiğinde çok eğlenceli hale dönüşüyor. Kaykaya başlarken daha hafif kaykaylar tercih etmeli, hareketleri öğrenirken daha hafif ve küçük boyutta kaykay kullanmalıyız.
İyi bir kaykay almak için bazı özelliklerine de dikkat etmeniz gerekir. Örneğin elinizde aldığınızda kaykayın yere çektiğini hissetmeniz, yere bıraktığınızda tok bir ses çıkararak yerde sekmesi, yüzeyinin iyice zımparalanmış olması, tekerlekler içindeki rulmanların sağa sola oynayıp ses çıkarmıyor olması önemli ayrıntılardır. Ayrıca rampa kaykaycıları daha yumuşak, sokak kaykaycıları ise daha sert tekerlekler kullanmalıdır.
Kaykayların ortalama süresi ise 6 aydır. Yapılan hareketler arttıkça, kaykayın ömrü kısalar. Bu yüzden yeni başlayanlar aynı kaykayı 6 ay kullanırken, profesyonel bir kaykaycının kaykay değiştirme süresi 2 haftaya kadar düşebilir. En çok değiştirilen kısım kaykayın tahta kısmıdır. Daha sonra ise aşınan tekerlekler titreşim yapmaya başlarlar, bu da tekerlekleri hemen değiştirmeniz gerektiğinin işaretidir.
Kaykaya yeni başlayanlar ve rampa kaykaycıları, güvenlik için kask, dizlik, bileklik ve dirseklik kullanmalılar. Bu iki grubun düşme, çarpma olasılıkları fazla olduğundan ekstra korumaya ihtiyaçları vardır. Kaykay sporu için özel üretim yapan ayakkabı markaları da bulunuyor. Bu ayakkabıların en önemli özelliği tabanı düz, elastik ve kolay şekle girebilir olmalarıdır. Kolay aşınmayan ve zımparayı iyice kavrayan ayakkabılar kaykay hareketlerinin hızla öğrenilmesinde önemli rol oynar. Kaykay sporunda rahat kıyafetler de oldukça önemli. Oldukça bol ve içinde kolaylıkla hareket edebileceğiniz kıyafetler giymeniz yaralanmaları önlemek adına yapılması gerekenler arasında.
Özellikle trafiğin yoğun olduğu yol ve caddelerde kaykay yapılmaması gerekir. Kendinizi korumak için mutlaka dizlik, dirseklik ve kask takmalı; yokuş aşağı, kontrolsüz ve hızlı bir şekilde kayılmamalısınız. Kaykay sporunu iyice öğrenmeden kalabalık yerlerde tehlikeli hareketler yapmamaya dikkat etmeli, rampa ve tümseklerden atlamamalıdır.
Bu bilgiler [
Sporcum.com](http://www.sporcum.com/)'dan sağlanmıştır.