Van’ın Erciş Kaymakamı Barboros Baran, ilçede yapımı tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulan kalıcı konutlardaki sıkıntılara açıklık getirdi.
Makamında gazetecilerin sorularına yanıt veren Erciş Kaymakamı Barboros Baran, kaymakamlık olarak gece gündüz demeden depremde vatandaşların hizmetinde olduklarını söyledi. Sıkıntıların çözümü noktasında elinden geleni yaptığını belirten Kaymakam Baran, “Biz şunu biliyoruz. Erciş insanımız vefalıdır. Yapılan şeyleri de görüyorlar. Değişik zamanlarda bunu dile getiriyorlar. Biz de aynı durumdayız, aynı koşullardayız. Sıkıntılarla alakalı birlikte uğraşacağız. Zannetmesinler biz evimizde rahat rahat uyuyoruz” dedi.
TOKİ tarafından yaptırılıp AFAD’a teslim edilen 1+1 konutların fakir vatandaşlara yakın bir zamanda dağıtılacağını da bildiren Kaymakam Baran, “Daha önceden vakıf kanalıyla vatandaşlarımıza ilan etmiştik. 2 bin kişinin üzerinde bizlere başvuru oldu. Bunların bir kısmının SOYBİS üzerinden incelemelerini yaptık. Uygun olmayanları eledik. Geri kalanları da arkadaşlar tek tek evlerini dolaşıp fotoğraflıyorlar. Getirip mütevelli heyetine sunum yapıyorlar. Orada uygun olanları ve olmayanları ayırıyorlar. 256 adet 1+1 konut var. 2+1 ile 3+1’ler TOKİ tarafından satışa çıkacak onların bizimle alakası yok. Kömür alımı ve kaloriferlerin yakılmasıyla alakalı olarak dün toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda belediye başkanımız da vardı. Boğaziçi Firması Site Yönetimi’nde sorumlu arkadaşlar da vardı. Onlarla toplantı yaptık. Bu sıkıntıyı sadece kömür bedeli olarak düşünmemek lazım. Kömürün yakılmasıyla alakalı başka giderler de var. Bu rakam yine de çok. Arkadaşlara söyledik. Bu rakamın çok olduğunu ve fiyatı düşürmeleri gerektiğini söyledik. Yeni bir bütçe yapacaklar. Bu fiyatı düşürmeye çalışacaklar. Biz vatandaşın bu sıkıntısını biliyoruz. Bu türden şikayetlerde bizim kulağımıza geliyor. Biz vatandaş adına bunu dile getirdik. Kendilerine de uyarı mahiyetinde konuştuk. En azından kendilerine şunu yapın dedik. Bize söylenen bu sadece kömür bedeli olmadığı, başka giderlerin de olduğunu söylediler. Biz de bunu netleştirin, diyin ki bin 900 TL istiyoruz, vatandaştan bunun işte bin 300 TL’si kömürdür, 100 TL’si şudur deyin, netleştirin. Vatandaşa duyurun, bilgilendirin. Vatandaş da en azından bunu bilsin. Vatandaş ise iki ton kömür istiyor, onun için de benden bin 900 TL istiyorlar diye düşünüyor. Bu yanlış olur şeklinde biz ilgili firmayı uyardık” diye konuştu.
Konutlardaki ortak gider sıkıntısına da değinen Kaymakam Baran, “Bu sıkıntıyı ‘modam od’ sisteminde düşünmek lazım. Ortada hiç bir para yokken, bir hizmet sunulmaya başlanıyor. Dolayısıyla bir şekilde paranın toplanması gerekiyor. Vatandaş şunu diyebilir ‘ben iki ay sonra geldim, 5 ay sonra gittim, daha oturmadım’ diyebilir. Ama biliyorsunuz toplu konutlarda oturmasanız bile ortak giderleri karşılamak zorundasınız. Şu an sunulan hizmetlerde temizlik yok, kaloriferi ancak buldular. Bunları bütçeleme yaptıkları bütçede bu masraflar olmadığı için yılsonu geldiğinde bütçelerden düşecekler. O masraflardan artan paraları da gelecek seneki bütçeye gelir olarak işleyecekler. Modam od site sistemini sadece 10 kişiden oluşan bir site olarak düşünmemek lazım. Orada deprem öncesi yapılan konutlarla birlikte 5 bin konut var. Site yönetimi, dolayısıyla oluşacak bütçede de ciddi meblağlar oluşacak. Onun kontrolü denetimi de olacak. Daha önce sistemi 5 bloğa bir kaloriferci bakacak şekilde hazırlanmış. Şimdi onu 4’e düşürdüler. Hatta vatandaşın hizmeti aksamaması adına ortak gideri 45 TL’yi isterseniz 50 TL yapın ve blok sayısını 3’e düşürün. Bunu dedik. Şimdi onunla alakalı çalışıyorlar. Gerekirse vatandaştan 45 TL değil 50 TL alacaklar. Ama vatandaşlarımıza da daha sağlıklı bir hizmet vermiş olacaklar. Kaymakamlık olarak TOKİ’den müteahhitlerimizi, müşavir firma yetkilisi ile TOKİ’nin kendi mühendisini çağırdık. Belediye başkanımız ve içme suyu işinde sorumlu arkadaşımız da vardı. Beraber toplantı yaptık. Tespit ettiğimiz bazı sorunlar vardı. Hemen çözebileceğimiz konuları da dile getirdik. Gerekli notları aldılar, en kısa sürede su sorununu çözecekler” ifadelerini kullandı.
Konutları ağır hasarlı olan 510 vatandaşın daha kalıcı konut için hak sahipliği kazandığını da ifade eden Kaymakam Baran, “Yarın bu vatandaşlarımızın kuralarını çekmeyi düşünüyoruz. 2 bin 305 konutun kura çekimini daha önce gerçekleştirmiştik. Bu sayı ile birlikte teslim edilen konut sayısı 2 bin 815 rakamına ulaşacaktır. Bu konuda herhalde vatandaşın bize söyleyecek sözü yoktur. Ağır hasarlı binaların altını işyeri olarak kullanıyorlar. Hem o binaların altından geçen insanların, hem de o işyerini kullanan insanların hayati tehlikesi var. Biz burada defaten bu konuları dile getirdik. Depremde herkes mağdur oldu. Erciş’te ailesini kaybedenleri ayrı tutuyorum. Vefat edenlerin aileleri ile esnafınız çok mağdur oldu. Esnafımızın mağdur olduğunu bilip dile getiren bir insan, esnafımızı mağdur etmek adına çıkın burayı boşaltın demez. Dolayısıyla bunu yapma sebebimiz de ortada kanun bize bunu mükellefiyet olarak vermiş. Hem de biz vicdanen böyle bir şey yaşanırsa sorumluluğunu taşıyamayız. Bu yüzden özelikle ilçede ağır hasarlı binaların kullanılmasını istemiyoruz. Yıkım ihalesini de yaptık. Bu tür binaları yıkacağız. Bu işlem aralıksız devam edecektir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz