HABER

Kaynağın bir kısmı serbest bırakılacak

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, işsizlik sigorta fonunda biriken 16 katrilyon liranın daha efektif kullanılması için bir çalışma başlattıları belirterek, yeni dönemde kaynağın bir kısmının serbest bırakılarak mesleki eğitimde ya da işsizlik ödeneğin artırılmasında kullanılacağını açıkladı. Başesgioğlu, Maliye Bakanlığı'nın Sosyal Güvenlik Kurumları prim tahsilatlarının Gelir İdaresi'ne devredilmesi konusundaki çalışmaya karşı çıkarak, "Primleri düzenli ödeyenlerin tahsilatında sorun yok, düzenli ödemeyenlerin tahsilatına da kimse sahip çıkmıyor" dedi.

Bakan Başesgioğlu, Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı'nın TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi 2. Belge Yenileme Töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakanlığın İşsizlik Sigorta Fonu'nda biriken para ile işsizlik ödeneğini artıracağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Başesgioğlu, işsizlik sigorta fonunda biriken 16 katrilyonu aşkın kaynağın daha efektif kullanalmısı için bir çalışma başlattıklarını ve ilgili kurumlarla görüşmeye başladıklarını belirterek, "Fonda fazla paranın birikmesi fonun geleceği bakımından önemli ancak paranın belli bir miktarının işsizliğin azaltılması ya da istihdamın artırılmasında kullanılması için önem arzediyor" dedi.

Söz konusu kaynağın faiz dışı fazla ile ilintili olmasından dolayı Hazine ile görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Başesgioğlu, ancak kaynağın belli bir kısmının serbest bırakılacağını ifade etti. Serbest bırakılacak kaynağın ya mesleki eğitimin oluşmasında ya da işsizlik ödeneklerinin artırılmasında kullanılacağı yönünde iki görüş olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, kaynağın her durumda istihdamı artırmada ya da işsizliği önlemede kullanılacağını söyledi.

Fonda biriken kaynağın ne kadarının serbest bırakılacağının henüz belli olmadığını vurgulayan Başesgioğlu, bunu faiz dışı fazlayı ne kadar etkileyeceği, bunun yerine kaynak bulunup bulunmayacağı yönünde hesaplamalar yapıldığını belirtti. Başesgioğlu, yasaya göre işsizlik ödeneğinin asgari ücretini geçemeyeceğini hatırlatarak, işsizlik ödemesinin 600 milyona çıkarılması ya da 120 gün prim ödeme şartı konusunda çalışmaların netlik kazanmadığını vurguladı.

Bir gazetecinin Sosyal Güvenlik sisteminin 22 katrilyon liralık ödeneğinin yetmeyeceğinin öngörüldüğünü hatırlatarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ne kadar ek ödenek talebinde bulunacağını sorması üzerine Başesgioğlu, "Yıl ortası olması nedeniyle projeksiyonlar da tahmini oluyor. 2003 - 2004'te toplam sosyal güvenlik harcamalarımız yüzde 4.5 açık verdi. Yani 2 yıldır açıkta artış yaşanmadı. Ancak 2005 yılında sağlık alanında atılan önemli adımlar, hastanelerin birleştirilmesi, SSK ilaçlarının eczanelerden satışı maliyetleri de beraberinde artırdı. Bu bir süpriz değil. Yıl sonunda açığın ne kadar olacağını göreceğiz" karşılığını verdi.

Başesgioğlu, sadece hastanelerin devrinden yıllık 4.5 katrilyon liralık maliyet hesaplandığını belirterek, bunun 8 aylık kısmının 2005'ten, kalan 4 ayının ise 2006'dan karşılanacağını kaydetti. Gazetecilerin, sosyal güvenlik kurumlarının prim tahsilatının Gelir İdaresi'ne devredilmesi konusunda Maliye'nin bir çalışmasının olduğunu hatırlatması üzerine Başesgioğlu, prim tahsilatı konusunda sosyal güvenlik kurumlarının da maliyeden aşağı kalmadıklarını söyledi. Primlerini düzenli ödeyenlerin tahsilatında Maliye ya da Çalışma Bakanlığı'nın yapması arasında fark olmadığının altını çizen Başesgioğlu, "Prim sisteminin devam etmesi açısından SSK'nın tahsilat sistemine devam etmesi gerekir. Ancak burada primlerini düzenli ödeyenlerin tahsilatlarında bir problem yok; primlerini ödemeyenlerin tahsilatında sorun var. O'na da kimse sahip çıkmıyor" diye sitem etti.

En Çok Aranan Haberler