HABER

Kaynaklar konusunda politikamız yok

ANKARA (İHA) -Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Karabulut, Türkiye'nin elinde bulunan kaynaklarını rasyonel ve verimli kullanma yolunda, verimlilik olgusunun çok iyi işlenip farkına varılması gerektiğini belirterek, "Bu konuda ciddi politikaların ortaya konması gerekiyor" dedi.

Karabulut, Milli Prodüktive Merkezi'nin toplumun her kesiminde verimlilik bilincini oluşturmak ve bu kavramı toplumsal bir amaca dönüştürmek üzere 1992 yılından bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanan 'Verimlilik Haftası' nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Karabulut, 2003 yılının ikinci yarısından itibaren, kendi bünyelerinde yeniden yapılanmayı sürdürmenin yanısıra, 'Ulusal Verimlilik Hareketi'nin alt proje açılımlarıyla yurt sathına yayılmasını hedeflediklerini belirtti. Verimlilik araştırma projelerini bir yıl içinde 10 ilde yaygınlaştırmayı palanladıklarını kaydeden Karabulut, projenin Adana ve Karaman'da başlatıldığını söyledi. Bunun yanısıra, uygulama yapılacak 8 ilin seçimi çalışmalarında da son aşamaya gelindiğini ifade eden Karabulut, bu illerin seçiminde katılımın gönüllük esasına göre yapıldığını, coğrafi bölge gözetilmediğine dikkat çekti. Karabulut, MPM'nin sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşları ile 'Verimlilik için sinerji' oluşturma amacını, somut işbirliği protokollerine ve projelere dönüştürdüğünü kaydederek, "Bu kapsamda KOSGEB, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Bilişim Derneği ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile işbirliği protokolleri imzalanarak, ortak projeler başlatıldı. Ayrıca bilindiği gibi tüm toplumun kalkınma çalışmalarına aktif olarak katılmasının sağlanması amacıyla, 2004 yılı 'İsrafı Önleme ve Verimlilik Yılı' ilan edilmiş ve MPM, 40 sivil toplum örgütünün katıldığı bu hareketle tek kamu kuruluşu olarak görev almıştır" şeklinde konuştu.

Verimliliğin bir ülkenin olmazsa olmazı olarak tanımlayan Karabulut, verimliliğin gerek kuruluşlarda, gerek bireylerde bir farkındalık düzeyinin göstergesi olduğunu ve uluslararası rekabette yer alabilmenin tek oracı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından zengin olduğunu belirten Karabulut, bu kaynakların rasyonel ve verimli kullanıldığı takdirde refah düzeyinin de kaynak kullanımına bağlı olarak artacağını kaydetti. Dünyadaki birçok gelişmiş ülkede verimliliğin öncelikli bir konu olduğunu ve bu konuda çok ciddi politikaların oluşturulduğunun altını çizen Karabulut, Türkiye'nin de bu yönde ulusal bir politika geliştirmesi gerektiğini söyledi. Hükümetin 2004 yılını 'İsrafı Önleme ve Verimlilik Yılı' olarak ilan ettiğini hatırlatan Karabulut, MPM'nin bu vizyonu oluşturmada tek kamu kuruluşu olduğunu ve ulusal politika oluşturmada üstlerine düşen görevlerini yerine getireceklerini belirtti. Türkiye'nin önde gelen işadamlarından Sakıp Sabancı'nın vefatından büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Karabulut, "Sakıp Sabancı bilime ve teknolojiye verdiği önemle kendi kaynaklarını rasyonel ve etkin kullanan, halka bütünleşmiş bir işadamıydı" diye konuştu. Karabulut konuşmasının ardından bir gazetecinin "MPM bünyesinde kaç kişi istihdam ediyorsunuz? Ne kadar maaş alıyorsunuz? Kar, zarar durumunuzla kendi kendinize yetiyor musunuz?" şeklindeki sorularına şu karşılığı verdi:

"MPM'den bir kuruş ücret almıyorum. MPM bünyesinde 130 kişi çalışıyor. 47 kişi uzman, 13 kişi yönetici ve 70 kişi ise destek hizmetinde yer alıyor. Uzman açısından yeterli değiliz. Yeni arkadaşlarla takviye edeceğiz. MPM kar güden bir kuruluş değil. Amacımız ulusal verimliliği yurt sathına yaymak".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler