reçete sisteminin avantajlı olmasına rağmen, Türkiye’nin henüz sisteme geçmek için hazırlıklı olmadığını kaydetti.
Halihazırda pilot bölgelerde uygulanan, 1 Temmuz’dan itibaren ise tüm Türkiye’de uygulanacak olan e-reçete sistemiyle ilgili konuşan Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, elektronik reçeteyi, muadil sistemine kaydedilen elektronik numara verilmiş reçeteler olarak tanımladı.
HEKİMLER ESKİ ALIŞKANLIKLARINDAN KURTULAMADI
Pilot bölgelerde istenilen düzeyde elektronik reçete üretilmediğini belirten Ulutaş, “Şu anki pilot uygulamada hem manuel olarak reçete yazılabiliyor hem de elektronik reçeteyle hastaya hizmet verilebiliyor. Ancak bizlere gelen verilerde çok az reçete üretildiği, özellikle de çoğu hekimin eski alışkanlığından kaynaklanan nedenlerle ve sistemdeki aksaklıklardan dolayı elektronik reçete yazmaktan uzak durduğunu gözlemliyoruz. Tabii az reçete gelmesi problemlerin tespitini de zorlaştırıyor ve çözümünü de bizlerden uzak tutuyor.” diye konuştu.
PİLOT UYGULAMALAR BAŞARISIZ
Pilot bölgelerde görüldüğü üzere, Türkiye’nin teni sisteme hazır olmamasının kendilerini kaygılandırdığını söyleyen Ulutaş, “Elektronik reçeteye Temmuzun 1'i itibariyle hazır olmadan geçilmesi hem vatandaşlarımız açısından hem de eczacılarımız açısından sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olacaktır. Pilot uygulama şu an problemlerin çözümü için uygulanıyor ama maalesef gerçekte reçetelerin az olması pilot uygulamayı amacından uzaklaştırıyor.” dedi.
AVANTAJLI AMA HAZIRLIKSIZIZ
Uygulanabildiği takdirde e-reçetenin avantajlı olduğunun altını çizen Ulutaş, e-reçete avantajları hakkında şunları söyledi:
“Hastalarımız açısından yanlış ilaç yazma veya yanlış ilaç verme olayını tamamen ortadan kaldıracaktır. Devlet açısından da reçetelerin arşivlenmesi saklanması konusunda yer sıkıntısı yaşanmakta. Elektronik ortamda gelen reçetelerin arşivlenmesi için ekstra yerler aramaktan vazgeçecek.”
YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
Ulutaş, özellikle yoğun reçete üreten hastanelerde hekim ve hasta sayısının fazla olması nedeniyle büyük sorunlar gözlemleneceğini vurguladı. Ulutaş “Şu anki ortamda elektronik reçetenin 1 Temmuz’da uygulamaya başlaması bizler açısından sadece sıkıntı getirecektir. O yüzden elektronik reçetenin tam olarak bizlerin aktarmış olduğu problemlerin ortadan kaldırılmasıyla ancak hayata geçmesi mümkündür ve özellikle Medula sisteminin çalışmadığı dönemlerde elektronik reçete ile halkımızın nasıl ilaç alacağı konusunda bir çözüm bulunamıyor.” ifadelerini kullandı.
Ulutaş, yetkililere entegrasyon tam olarak sağlanmadan ve eczacıların görüşleri alınmadan, uygulamayı hayata geçirmemeleri konusunda seslendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz