Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, "Şu anda ilimizdeki 17 gazetenin resmi ilanı kesildi. 19 gazete ise ciddi bir kriz ile karşı karşıya" dedi.
Altınkaya, cemiyet binasında düzenlediği basın toplantısında, 103 yıllık basın tarihinin en acı tablosuyla karşı karşıya olduklarını söyledi.
Basın İlan Kurumu'nun yaklaşık 8 yıldır kentte faaliyet gösterdiğini belirten Altınkaya, yıllardır dünyanın her yerinde yerel basına devletin destek verdiğini çünkü basının kamu görevi yaptığını belirtti.
Türkiye'de de uzun yıllardan beri basına resmi ilan ile destek verildiğini hatırlatan Altınkaya, "Tabi bu boşa yapılmış bir destek değil. Gazeteler bildiğiniz gibi duyurular ve buna benzer ilanlar yapıyor. Bundan dolayı destek veriliyor" diye konuştu.
Yaklaşık 10 aydır Kayseri'deki gazetelerin biraz daha vasıflı olması için çeşitli toplantılar yapıldığını anımsatan Altınkaya, şunları kaydetti:
"Basın İlan Kurumu'nun üzerinde durduğu bazı konular var. Gazetelerin 500 bayi satışı olması, 7 sigortalı eleman çalıştırılması bunlardan bazıları. Bursa, Erzurum, Mersin gibi kentlerde bu konuda epeyce adım atıldı. Kentimizde resmi ilan alan 20 gazete var. 10 aydır gazeteleri birleştirmek için uğraşıyoruz. Şu anda ilimizdeki 17 gazetenin resmi ilanı kesildi. 19 gazete ise ciddi bir kriz ile karşı karşıya. 103 yıllık basın tarihinin en acı tablosuyla karşı karşıyayız. 19 gazetenin 150 civarında istihdam ettiği kişi var. Gazetelere ağırlıklı olarak 13 ay mahsuplaşma cezası veriliyor. Tabi Türkiye'de her şey yargıya taşınabilir. 3 arkadaşımızın kesilen bu cezaya itiraz ettiğini biliyorum. Basın İlan Kurumu yetkililerine seslenmek istiyorum. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Genel Müdürü Mehmet Atalay, bizim mesleğimizin içinden gelen bir arkadaş. Anadolu basınının nasıl çalıştığını biliyor. Gelinen noktada Kayseri'deki gazetelere çok ağır cezalar kesildi. Bu kadar ağır bir ceza kesileceğini beklemiyordum."
-"Cezalar kaldırılmazsa, hafifletilsin"-
Sektörden çok sayıda kişinin ekmek yediğini ifaden Altınkaya, şöyle devam etti:
"Bu cezaların kaldırılmasını istiyoruz. Cezalar kaldırılmazsa hafifletilsin. Gazete patronlarına da çağrı yapmak istiyorum. Basın konusunda daha etkili olmalıyız. Şu anda 20'nin üzerinde yerel gazete bulunuyor. Bu nedenle 2011 yılında gazeteler 12 bin TL resmi ilan alırken, gazetelerin artmasının ardından 2012'de bu rakam 10 bin TL'ye düştü. Burada iş adamlarımıza da iş düşüyor. Bir iş adamımızın sorunu veya bir sıkıntısı olduğu zaman basın bunu nasıl gündeme getirip, iş adamının sorununa çare oluyorsa büyük işletmelerde Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı olduğu zaman 'basına bir destek vereyim' demiyor. Bizim de çuvaldızı biraz kendimize batırmamız gerekiyor. Ajans haberlerini daha az kullanalım. Vatandaşlar gazetelerde hep aynı haberi gördüğü zaman başka gazete alma ihtiyacı duymuyor. Bu gazetelere kesilen cezaların uygulanması halinde çoğu gazetenin kapanacağını zannediyorum. Bu gazetelerin kapanması birçok meslektaşımızın ekmeğinden olması demektir. Bu durumun mutlaka bir daha gözden geçirilmesini diliyorum. Ayrıca bu cezalar hayata geçtiği takdirde tek ele geçer ve özgür olamaz."
Muhabir: Esma Aygün
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz