YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayseri mantısı, pastırma ve sucuğu üretenler lezzette sorun yaşadı

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, bir dönem pastırma ve sucukta olduğu gibi şimdi...

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, bir dönem pastırma ve sucukta olduğu gibi şimdi de mantıda ‘Kayseri Mantısı’ adı altında üretim yapanların olduğunu ifade etti. Kayseri’ye has bu ürünlerin taklit edildiğini ifade eden Kilci, bugüne kadar Kayseri mantısı, sucuğu ve pastırması olarak birçok ilde üretilen ürünlerde hep lezzet sorunu yaşandığına dikkat çekti. Sektörde talep edilen ürünlerin yüzde 60’ınından fazlasının Kayseri’de üretilen mantı, sucuk ile pastırma olduğunu ifade etti.

Mantının kayseri’ye özgü olduğunu ve Türkiye ile dünyanın her yerinde değişik biçimlerde şekillerde mantılar yapıldığına işaret eden Kilci, “Unlu mamuller içerisinde en çok çeşidi olan mantıdır. Ama Kayseri mantısı sadece Kayseri’de yapılır. Onun coğrafi işareti ve patenti Kayseri’ye aittir. Kayseri mantısı olarak çıkılırsa biz burada yasal işlem yaparız. Çikolatalı mantı olmaz. Etli mantı, insanımızın damak tadına en çok hitap eden mantı bize aittir. Etli olan mantıdır. Bunun içerisindeki katkı maddeleri olan baharatta rastgele ayarlanmaz.” dedi.

Hasan Ali Kilci, Kayseri mantısı adı altında açılan işyerlerinin Kayseri Ticaret Odası’ndan izin alındığını insanların bilmediğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “Birçok çeşit altında mantı üretimi yapılıyor. Bunları duyduğumuzda yadırgamıyoruz. Ancak Kayseri mantısı ve ibaresi kullanılmamalıdır. Bu konuda da herhangi bir yaptırım söz konusu değildir. Pastırma ve sucukta değişik sıkıntılar yaşadık. Şimdi de mantıda yaşıyoruz. Et üretimi ile ilgili çeşitli üretimler yapılıyor. Ama dünyada en çok lezzetli üretim Kayseri’dedir. Neden. Türk insanının damak tadına hitap ediyor. Karpuzatan’da yapılır. Bu bölge yazları ılık geçer ve serin rüzgar eser. Kışında ılık esen rüzgarı vardır. Erciyes’in suyundan istifade edilir. Katkı malzemeleri başka şehirlerinkine benzemez. Kayseri’ye özgüdür. Baharatının ayarı, ölçüsünü başka kentler veremedi. Veremezde. Mantıda böyledir. Sucukta 81 il var ve nüfus 70 milyon. Biz pazarın yüzde 60’ına hakimimiz.”

Kilci, Kayseri mantısının tamamının şehre ait olduğunu anlatarak, “Kayseri nam ve adı altında çıkarılan ürünlerini satanlar ve imal edenler bizden isim hakkını kullanmak için izin alıyorlar. Biz bazen sesimizi çıkarmıyoruz. Çünkü kayseri mantısının adını duyuruyor diye. Biz bu işi abartmak istemiyoruz. İzmir’de balıktan pastırma yapıldı. Ama yenmedi. Tutulmadı. Afyon pastırma ve sucuk yapamadı. Lezzeti noktasında sorun yaşadılar. Sucukta tam anlamıyla lezzet sağlanamadı. O nedenle yenmiyor. O nedenle meyve veren ağaç biziz ve taşlanıyoruz. Olsun sonuçta bizim reklamımız yapılıyor.” diye sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler