Kayseri Şeker Fabrikası, kota adaletsizliği ile ilgili çiftçinin şikayetlerini dikkate aldı. Çiftçi olmamasına karşın şeker fabrikasından A kotası pancar alan kişiler belirlendi. Fabrika yönetim kurulu, bu kişilerin tespiti için yaptığı çalışmalarda büyük başarı elde etti. Bu yıl üretimi çok ciddi takip eden fabrika, A kotası hakkı olmayanların tamamını tespit etmiş olacak. Hakkı olmadığı halde A kotası alanların ise, çiftçiyi iyi takip ederek fazla pancar üretimini C kotası fiyatından alarak, fabrikaya A kotası fiyatından sattıkları ortaya çıktı.
Kayseri şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 1,5 yıl önce fabrika yönetimine kayyum olarak atandıklarını belirterek, göreve geldikleri günden beri kota adaletsizliği ile ilgili şikayetler aldıklarını ifade etti. Akay, kota adaletsizliğinin önüne geçme adına başlattıkları çalışmalarda da önemli bir mesafe kat ettiklerini dile getirdi. Pancar çiftçisi olmamasına karşın fabrikadan A kotası alanların tespitini yaptıklarını aktardı.
Bu yıl 2 milyon 100 bin ton pancar üretimi hedeflendiğini anlatan Hüseyin Akay, şu bilgileri verdi:
“Geçen yıl 2 milyon 45 bin ton pancar aldık. Üretim yaptık. Biz göreve geldikten sonra çiftçimiz bizden en çok istekleri, şikayetleri kota ile ilgili sıkıntılarıydı. Kota adaletsizliği yönündeki söylemleriydi. Kotaların az olduğu, istenilen kotanın verilmediği ve artırılması talepleri üst seviyede yer aldı. Bu yıl kota ile ilgili sıkıntı olmadı. Adaletli dağıtım oldu. Geçmişte farklı uygulamalar olmuş. Pancar çiftçisi olmadan da kota alan oldu. Biz bunu bir ölçüde kaldırdık. Ekim yapan, pancar ekimini yapan çiftçiye kota verdik.”
Geçmişteki kota uygulamaları ile ilgili de bilgiler aktaran Akay, kendisi çiftçi olmamasına karşın fabrikadan A kotası alanlar olduğunu ve çiftçiden pancarları daha ucuza aldıklarını hatırlattı. “Bu kişiler kendisi üretmiş gibi fabrikaya pancar satıyordu” diyen Akay, “Çiftçinin üzerinden haksız bir kota, üretmeden kazanç var. Bunun büyük ölçüde kaldırmaya çalıştık. Ki başarılı olduk. Ama bunu tam kaldıramadık. Bunun tedbirini aldık. Eldeki kotalar birden bire ortadan kaldıramıyoruz. Teslim edilen pancara göre bu kota işlerini koruyor. Çiftçinin ürettiği pancarı başkasına kaptırmaması için tedbirler aldık.” diye konuştu.
A kotası ve C kotası uygulamalarından bahseden Akay, şöyle konuştu:
“Çiftçi olmayan bu kişiler, kendisine ait A kotası var ve üretim yapmıyor. Bir şekilde bu kota hakkını almış. Ekim yapan çiftçiyi de biliyor. Fazla ekim yapanı takip ediyor. Fazla ekim yapan çiftçiye “pancarını alırım” diyor. 70 lira fiyat veriyor. Çiftçi nasıl olsa kota fazlası pancarı fabrikaya aynı fiyata satacağını ve peşin paraya bu kişilere vermeyi tercih ediyor. Bu insanlarda 70 liraya aldığı pancarı 125 liradan fabrikaya satıyor. Biz bunun önüne geçerek üretim konusuna ağırlık verdik ve takip ediyoruz. Büyük ölçüde ortadan kalktı. Çiftçinin şikayetlerinin azalması ve tedbirlerimizle bunun azaldığını gözlemliyoruz. Bu yıl sonrasında bu kotadaki adaletsizlik tam olarak bitecek.”
Hüseyin Akay, bu yıl 395 bin dekar alanda pancar ekimi yapıldığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz