YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayseri Ve Bölgesinde En Çok Meme Kanseri Vakaları Görülüyor

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı tarafından yapılan kanser sıklığı araştırmasında,...

Kayseri Ve Bölgesinde En Çok Meme Kanseri Vakaları Görülüyor

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı tarafından yapılan kanser sıklığı araştırmasında, Kayseri ve çevresinde daha çok meme kanseri vakalarının görüldüğü kaydedildi.

Araştırma ile ilgili bilgiler veren ERÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan, araştırmanın ERÜ Tıp Fakültesi Hematoloji - Onkoloji Hastanelerinde takip edilen 2 bin 432 kanser hastasının dosya kayıtlarının geriye doğru olarak incelenmesi şeklinde yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Özkan, araştırmada Kayseri ve çevresinde daha çok meme kanserinin görüldüğü ve vatandaşta kanserde erken teşhis konusunda bilinçlenmenin oluşmaya başladığı sonucunun ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de kanser görülme sıklığı, coğrafi ve etiyolojik faktörler açısından yeterli veriler bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, araştırma ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu çalışmada Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı kayıtları incelenerek, Kayseri ve çevresindeki kanser sıklığını, hasta ve tümör özelliklerini belirlemek amaçlandı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’nda 1 Ocak 2006- 31 Aralık 2009 tarihleri arasında takip edilen 2 bin 432 hasta dosya kayıtlarından geriye dönük olarak incelendi. Hastaların başvuru yılı, tanısı, evresi, yaşı, cinsiyeti, tümör lokalizasyonu, yaşadıkları şehir, sigara kullanımı ve aile hikâyeleri değerlendirildi.” dedi.

Araştırmada hastaların bin 242’si erkek (yüzde 51), bin 190’ı kadın (yüzde 49) ve ortanca yaş 55 (sınırlar 17–86) olarak belirlendi. Tüm hastalarda en sık 5 kanser türü; meme kanseri yüzde 23.1, akciğer kanseri yüzde 22.9, bağırsak kanseri yüzde 16.2, boşaltım ve üreme sistemi kanseri yüzde 10.3 ve mide kanseri yüzde 10.1 oranında çıktı.

Hastaların yüzde 46.9’u ileri evrede metastatik ve yüzde 53.1’i lokal bölgesel olarak belirlendi. Sigara alışkanlığı tüm hastalarda yüzde 32.6 oranındaydı. Hastaların yüzde 9.7’sinde ailede kanser hikayesi olduğu ortaya çıktı.

Merkeze başvuran hastalarda son yıllarda erken evre hastaların oranında bir artış gözlendi. Bu durumun erken teşhise verilen önemin artması ve hastaların sağlık hizmetlerine ulaşımının kolaylaşması gibi etkenler sayesinde olduğu bildirildi.

Ancak yıllara göre sigara kullanımının artması ile akciğer kanserinin insidansında ki artış paralellik gösterdiği, burada sigara ile mücadelede daha etkin olunmasının gereğini ortaya çıktığı da araştırmada vurgu yapılan nokta oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler