YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayseri'de Pancar Ekim Alanlarında İha'lı Iyileştirme Çalışması

KAYSERİ Bin dönüm araziyi yaklaşık bir saatte tarayan İHA ile pancar yetiştiriciliğinde bitki gelişimi takibi, hastalıkların önceden belirlenmesi, zararlı ot

Kayseri'de Pancar Ekim Alanlarında İha'lı Iyileştirme Çalışması

KAYSERİ Bin dönüm araziyi yaklaşık bir saatte tarayan İHA ile pancar yetiştiriciliğinde bitki gelişimi takibi, hastalıkların önceden belirlenmesi, zararlı ot ve haşerelerin erken tespiti, rekolte tahminlemesi, arazi için gerekli olan gübre, su ve minarellerinin anında ortaya çıkarılması ve aracın verdiği raporlar doğrultusunda arazi ihtiyacı giderilecek. Böylece şeker pancarı tarımında yüzde 15 ile 20 arasında verim artışı sağlanacak.
Bu amaçla Kayseri Şeker Fabrikası ile Amerika’nın ünlü savunma sanayi ve havacılık şirketi AeroVironment Inc. bu kapsamda görüşmelere başladı. North Dacota State Üniversitesi Küresel Tarım Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Paul Zorner, Altoy Savunma Sanayi ve Havacılık şirketi Teknoloji Yöneticisi Dr. Tacettin Köprülü, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Gaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede ve diğer yetkililerin de hazır bulunduğu toplantı Şeker Sosyal tesislerinde yapıldı. Gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarıyla insansız hava aracının maliyetini düşürerek tarım alanlarında da kullanılabilir hale getiren Altoy Savunma Sanayi ve Havacılık şirketi Teknoloji Yöneticisi Dr. Tacettin Köprülü, "Anadolu Savunma Sanayi ve Havacılık Anonim Şirketi olarak tarımsal alanda havadan algılama suretiyle çeşitli çözümler sunmak üzere hazırlıklarımızı yaptık. Kayseri Şeker ile de hemen iş birlikleri yapabileceğimize inanıyoruz" dedi. North Dacota State Üniversitesi Küresel Tarım Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Paul Zorner ise, “İnsansız hava aracıyla görüntülediğimiz tarım alanlarında, riskli bölgeleri yani gübrelenmesi, sulanması, ilaçlanması gereken noktaları tespit edebilir ve yapılacak işlemleri ona göre ayarlayabiliriz. Bu yöntem sayesinde yüzde 15 ile 20 arasında bir verim artışı da söz konusu olacaktır. Çünkü zamanında müdahale, beraberinde güvenli üretimi ve verim artışını getirecektir.” diye konuştu.
Küresel rekabet ortamında rahat hareket etmeyi sağlayacak en önemli faktörün teknolojiden yararlanmak olduğunu, pancar ekicisinin kalkınması ve gelir seviyesinin artırılmasını sağlayan her türlü çalışma ve işbirliğine hazır olduklarını her fırsatta belirten Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da; "Kayseri Şeker olarak son yıllarda özellikle teknoloji konusunda önemli gelişmeler yapma gayreti içerisindeyiz. Bu çerçevede Ar-Ge merkezi de kurulmuştur. Tabi bu arada özelikle tarımsal alanlarımızda ölçümlemeleri uydudan yapma işini birkaç seneden belli yapıyoruz. Bu arada tabi özellikle son yıllarda gelişen insansız hava araçları konusunda çalışmalarımız var. Türkiye’de çeşitli kuruluşlarla bu konuda görüşmeler yapıyoruz" dedi.
Kanat açıklığ 175 feet
FOTO

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler