YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayseri’nin tek bilek güreşçisi bir lise öğrencisi

Türkiye’de 1998 yılından itibaren resmi müsabakaları başlayan bilek güreşi sporunun Kayseri’deki tek lisanslı sporcusu bir...

Kayseri’nin tek bilek güreşçisi bir lise öğrencisi

Türkiye’de 1998 yılından itibaren resmi müsabakaları başlayan bilek güreşi sporunun Kayseri’deki tek lisanslı sporcusu bir lise öğrencisi. Dirseğini ilk defa Antalya’daki Türkiye Bilek Güreşi Şampiyonası’nda masaya koyan Volkan Ebeş, kategorisinde ilk 10 sporcu arasına girmeyi başardı.

Patlayıcı kuvvet sporu olarak da nitelendirilen bilek güreşi, aynı zamanda fizik kurallarının kullanıldığı sert bir spor dalı. Beraberliği olmayan tek spor dalı olan bilek güreşi, ülkemizde 1998 yılından itibaren resmiyet kazandı. Öncesinde amatörce yapılan bilek güreşine ilgi her geçen gün artıyor. Bilek güreşinin Kayseri’deki ilk resmi sporcusu ise bir lise öğrencisi oldu.

Talas Çok Programlı Lise 3. sınıf öğrencisi Volkan Ebeş, 13 Ocak 2012 tarihinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden bilek güreşi lisansı aldı. Spora boks yaparak başlayan 18 yaşındaki Ebeş, ilk resmi müsabaka heyecanını da 8-11 Mart tarihlerinde Antalya’nın Kemer ilçesinde yapılan Türkiye Şampiyonası’na katılarak yaşadı. Ebeş, gençler kategorisinde 11 kişiyle bilek güreşi yaptı ve 9 galibiyet 2 yenilgiyle ilk 10 sporcu arasına girdi. Sağ el güreşinde 8. sol elde 7. oldu.

Müsabakaya kulübü olmadığı için kendi imkânlarıyla gittiğini belirten Ebeş, bilek güreşi masasına dirseğini ilk defa bu şampiyonada koyduğunu söyledi. Bundan sonra ilk işinin bir kulüp kurmak olacağını ifade eden Ebeş, okullar arası turnuvalarla bilek güreşi sporuna ilgiyi arttırmayı hedeflediğini kaydetti. Ebeş, şöyle konuştu:

“Boks arkadaşlarımla bilek güreşi yaparak bu spora başladım. Bileğimin güçlü olduğunu fark ederek lisans için başvurdum. Sağlık raporuyla müracaatımı yaptım. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ndeki görevliler ‘böyle bir lisans mı var?’ diyerek önce şaşırdılar sonra ilk lisansı bana verdiklerini söylediler. İlk katıldığım şampiyonada da kategorimde ilk 10’a girdim.”

Bilek Güreşi Kayseri İl Temsilcisi Özdeş Kaynar da, resmi müsabakalar anlamında yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bilek güreşi sporunun aslında herkes tarafından bilindiğini söyledi. Kaynar, bu sporu her yaştan kişilerin her ortamda yapabileceğini ifade etti.

BİLEK GÜREŞİ

Bilek güreşi ilk olarak Osmanlı’nın yenilikler çağı olarak bilinen II. Abdülmecit döneminde yapılmaya başlanmıştır. Beylerbeyi Sarayı’nda bulunan mermerden bilek güreşi masası buna en büyük delilidir.

1952 yılından itibaren de Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde icra edilmeye başladı. 1979 yılından itibaren uluslararası bir boyut kazanmıştır. Türkiye’ye dönüşü ise 1988 yılında olmuş ve 1998 yılında resmi olarak tanındıktan sonra ilk resmi Türkiye Bilek Güreşi Şampiyonası da bu senede yapıldı.

Bilek güreşi, önce Herkes İçin Spor (HİS), ardından beyzbol ve son olarak da 2002 yılında Vücut Geliştirme Federasyonu’na bağlandı. Bilek güreşi, iki rakibin bilek güreşi masası denilen masanın üzerinde belli bir zaman süresi olamadan ve faul yapmadan (engellilerde oturarak sağlamlarda ayakta) hakem gözetiminde rakibin elinin dış yüzeyini bilek güreşi masasının üst yanlarında bulunan pete değdirmek veya pet seviyesine indirmek suretiyle yapılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler