HABER

Kaza tespit tutanağı '0 promil' çıktı

1 Nisan 2008'de hayata geçirilen “maddi hasarlı kazalarda sürücülerin kendi aralarında anlaşarak tutanak düzenlemesi”ni öngören uygulamada, bugüne kadar alkollü sürücü tutanağı tutulmadı.

Kaza tespit tutanağı '0 promil' çıktı

HDİ Sigorta Orta Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balantekin, yaptığı açıklamada, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı sayesinde, kazadan sonra tarafların kazanın oluş şekli üzerinde mutabakata varıp, trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilmelerine olanak sağladığını hatırlatarak, tutanakta doldurulan forma göre hasarlarının sigorta şirketleri tarafından karşılandığını söyledi.

Uygulamanın başladığı ilk günlerde vatandaşların sistemi tam olarak bilmemesi nedeniyle, bu işten nemalanmak isteyenlerin ortaya çıktığını anlatan Balantekin, kimi “uyanık” kişilerin “Kaza yaptığınızda bizi arayın' türünden ilanlar bile verdiklerini ifade ederek, “Vatandaş, uygulamanın nasıl olduğunu bilmediği için kaza yaptığı zaman, bu gibi art niyetli insanları yardımcı olsun diye çağırıyordu. O kişiler de belli bir ücret karşılığında kaza tespit tutanağını dolduruyorlar, çoğu zaman da ek bir para talep ederek, suçlu olanı mağdur göstermeye çalışıyorlardı. Ancak zaman içerisinde vatandaş, uygulamaya alıştı ve artık kaza yaptığı zaman, karşı tarafla birlikte kendisi tutanağını tutuyor ve sigorta şirketine gönderiyor” diye konuştu.

Uygulama başladıktan sonra mağdur olmamak için vatandaşların Trafik Sigortası'na daha çok rağbet ettiğini ifade eden Balantekin, “Trafik sigortası yapılan araç sayısı artarken, hala yollarda seyreden araçların yüzde 30'unun sigortası yok” bilgisini verdi.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANA RASTLANILMADI

Uygulama başlamadan önce, maddi hasarlı kazalarda bile trafik polisinin gelip kaza tespit tutanağını tuttuğunu belirten Balantekin, “Trafik polisinin tuttuğu tutanaklarda, alkollü sürücü de tespit edilip, tutanağa yazılıyordu. Ancak Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı uygulaması başlandığından bu yana, alkollü sürücünün beyan edildiği bir tane bile tutanak gelmedi. Ya artık hiç kimse alkollü araç kullanmıyor ya da alkollü araç kullanırken kaza yapanlar, yerlerine başka sürücüler buluyorlar” dedi.

Balantekin, “Alkollü araç kullanırken maddi hasarlı kazaya karışan sürücü, karşı tarafa alkollü olduğunu açıkça söylüyor ve aracı alkolsüz bir arkadaşının kullandığı gibi tutanak tutulmasını istiyor. Karşı taraf da iyi niyet olsun diye bunu kabul ediyor. Halbuki, kaza yapan aracın sürücüsünün alkollü olduğundan şüphelenen vatandaş, durumu hemen trafik ekiplerine bildirmeli ve ekiplerin gelip tutanak tutmasını sağlamalı” diye konuştu.

Alkollü ya da ehliyetsiz araç kullanıldığının tespit edildiği durumlarda, kazaya karışan tarafların tutanak tutamayacaklarını bildiren Balantekin, şöyle devam etti:
“Bu gibi durumlarda, trafik ekiplerine haber verilmeli ve tutanağı onların tutması istenmeli. Bu durumda, alkollü ya da ehliyetsiz sürücünün kullandığı araçta oluşan hasar, sigorta şirketleri tarafından karşılanmaz. Vatandaş, bunu bildiği için yerine alkolsüz ya da ehliyeti olan birini geçiriyor, sanki kazayı o yapmış gibi karşı tarafla birlikte tutanak tutuyor. Bu durumda ise hasarı sigorta şirketleri ödüyor.”

HDİ Sigorta Orta Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balantekin, sigorta şirketleri için, maddi hasarlı kaza meydana geldiği zaman, kazaya karışan tarafların tuttuğu 'Kaza Tespit Tutanağı'nın büyük önem taşıdığını, uygulamanın ilk başladığı dönemlerde çokça karşılaşılan tutanak suistimallerinin, yavaş yavaş azaldığını ifade etti.
Balantekin, şöyle devam etti:
“Maddi hasarlı kazaya karışan vatandaşlarımızdan biz 3 şey istiyoruz, tutanaklarını gerçeğe uygun tutsunlar ve tutanaktaki kaza krokisini hiçbir detayı atlamadan çok iyi çizsinler. Bir diğer isteğimiz de mutlaka kazanın değişik açılardan fotoğraflarını çeksinler. Bunlar bizim için, daha doğrusu kendilerinin mağdur olmamaları için çok önemli.

Sigorta şirketleri ve vatandaşlar, karşılıklı olarak birbirimize güvenmeyi öğrenmeliyiz. Birbirimize güvenmeli, yanlış beyanda bulunmamalı ve haklarımızı da kanunlarımız çerçevesinde sonuna kadar aramalıyız. Toplumun geneli böyle davranırsa, aradaki çürükler kendiliğinden temizlenecektir.”

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANIMI DA BİLDİRİLMEDİ

Soruları yanıtlayan Ray Sigorta Oto Sigorta Grup Lideri Serdar Özkara da, “Uygulama başladığından bu yana, hiçbir maddi hasarlı kaza tespit tutanağında alkollü sürücüye rastlamadık. Alkollü araç kullanırken kaza yapan sürücünün, bir tanıdığını çağırıp, sanki sürücü o tanıdığıymış gibi karşı tarafla birlikte tutanak tutturuyor. Böylece, kişilerin beyanına dayanan, güven esaslı ve iyi niyetle çıkarılan uygulama, art niyetli kişiler tarafından suistimal ediliyor” diye konuştu.
Anadolu Sigorta Oto Hasar Bölümü yetkilileri ise 2008'den bu yana maddi hasarlı kazalarla ilgili tutanaklarda alkollü ya da ehliyetsiz araç kullanımı bildirimi yapılmadığını, aslında bu gibi durumlarda tarafların değil, trafik ekiplerinin gelip tutanak tutmaları gerektiğini, bu durumda da işin renginin değiştiğini kaydettiler.
Sigorta şirketi yetkilileri, “Alkollü araç kullanırken maddi hasarlı trafik kazası ihbarı üzerine gelen ekipler, sürücülere alkol testi uyguluyorlar ve alkol belirlendiği zaman da, o sürücünün aracında oluşan hasar, sigorta şirketleri tarafından karşılanmıyor. Alkollü araç kullanan vatandaş da bu durumda hemen alkol almamış bir tanıdığını sürücüymüş gibi gösteriyor” dediler.

Eksper Bürosu Saha Uzmanı Mehmet Palta da, anlaşmalı trafik kazası tespit tutanağı tutulmasının çok faydalı olduğunu ancak suistimallerin de yaşandığını belirterek, “Tutanağı trafik polisleri tutarken, bazen sürücülerde alkol çıkıyordu. Anlaşmalı Trafik Kaza Tespit Tutanağı çıktı çıkalı, bir kere dahi olsun sürücülerde alkol çıkmadı. Alkollü olan sürücü, açıkça alkollü olduğunu ve kendi yerine aracı alkollü olmayan arkadaşı kullanıyormuş gibi tutanak tutulmasını öneriyor ve karşı taraf da kabul ediyor” dedi.

Kayseri Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri de anlaşmalı tutanak uygulaması başladıktan sonra maddi hasarlı kazalara ekip göndermediklerini, anlaşmazlık durumunda kaza yerine giden ekiplerin, tarafların tutanak tutmalarına yardımcı olduklarını bildirdiler.
Yetkililer, “Alkollü ya da ehliyetsiz sürücü tespitinde, yaralanma veya ölüm meydana geldiğinde, kamu malına zarar söz konusu olduğunda, yasalar gereği taraflar tutanak tutamıyor, ekiplerimiz tutanak tutuyor. Ekiplerimizin tuttuğu tutanakların birer sureti de taraflara veriliyor. Taraflar da hasarlarının tazmini için bu tutanakları sigorta şirketlerine gönderiyorlar. Dolayısıyla kazalarla ilgili bütün tutanaklar, sigorta şirketlerine ulaşıyor” dediler.

AA

En Çok Aranan Haberler