ALİİA RAİMBEKOVA - Kazak mitolojisinden öne çıkan kahramanlar, çizgi filmle hayat bularak çocukların beğenisine sunuldu.
Kazakistan'da devlet çocuk televizyon kanalı Balapan tarafından hazırlanan ve Kazak mitolojisinden kahramanları anlatan "Aydar", "Ertemir" ve "Bozkır Oyunları (Dala Oyundarı)" adlı 3 boyutlu çizgi filmler televizyonda gösterilmeye başlandı.
Ülke animasyon tarihinde milli kahramanlar hakkında yapılan ilk çizgi filmlerin birinci sezonu 10 bölümden oluşuyor.
Aydar ve Ertemir'de, Kazak mitolojisinde halka her zaman yardım eden kahramanların modern hayatı anlatılırken, Bozkır Oyunları ise çocukların doğa ile iç içe olmasının önemini ortaya koyuyor.
Kazakistan'ın "Balapan" çocuk devlet kanalı Müdürü Makpal Jumabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar ülkede milli kahramanlar hakkında çizgi filmlerin yapılmadığını belirterek "Çocuklarımız yabancı çizgi filmlerdeki kahramanları tanıdı, o çizgi filmleri izleyerek yabancı kültürle büyüdü." dedi.
Bunun kendisini endişelendirdiğini söyleyen Jumabay, bir anne olarak, çocuklarının, milli çizgi film kahramanlarına sahip olmasını istediğini ve bu projeyle bu dileğini yerine getirdiğini düşündüğünü kaydetti.
Jumabay, Kazak mitolojisinin çok zengin olduğuna işaret ederek "Aydar isimli milli kahraman aracılığıyla tüm kültürel birikimimizi göstermeye çalıştık. Çizgi filmler üzerinde mitoloji uzmanları çalıştı. Büyüklerin bile çizgi filmlerde anlamsal hata bulabileceklerini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.
Aydar ve Ertemir ile çocukların kendi tarihlerine olan ilgisinin artacağını söyleyen Jumabay, "Bu çizgi filmler çocuklara tarihimizi, vatanımızı sevdiriyor. Çocuklarımızda vatan bilincinin daha da artacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Jumabay, Bozkır Oyunları'nın ise herkesi ilgilendiren küresel bir konuyu ele aldığını belirterek şöyle konuştu:
"2050'de bizi ne bekliyor bilmiyoruz. Ancak bilgisayar ve aygıtların neye dönüşeceğini az çok tahmin ediyoruz. Belki kimse yerinden kıpırdamayacak, insanlar, hayatı otomatik tekerlekli arabalar üzerinden yönetecek. Biz de çizgi filmle, çocuklara onların doğa ile bağlantısını kaybetmemesi, doğanın bir parçası olduğunu unutmaması, dışarı çıkması, oynaması ve doğayla iç içe olması gerektiği mesajını vermeye çalıştık."
Çizgi filmlerde Kazakistan'ın şehirleri ve güzel mimari örneklerinin de gösterildiğini aktaran Jumabay, ilk bölümlerde başkent Astana ve Almatı kentlerinin yer aldığını söyledi.
Jumabay, çizgi filmlerin hedef kitlesinin 5-12 yaş aralığındaki çocuklar olduğunu ve şimdilik tek sezon hazırladıklarını belirterek "Çocuklar beğenirse ikinci sezonu da hazırlayacağız. Şu an sadece Kazakça seslendirilen çizgi filmlerimizi diğer ülkelere de teklif edeceğiz, ilgi olursa başka dillere tercüme ederiz. Çizgi filmlerimizi daha çok Türk halklarının izlemesini isteriz. Çünkü bunları sadece Kazaklar için değil insanlık için yaptık. Temel konu iyilik yapmak, kötülük yapmamak." dedi.