Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev: "Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere Rize'nin de büyük katkı sağlayacağından eminim. Onun için buraya geldik, görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Bağımsızlığının 22. Yılında Kazakistan-Türkiye ilişkileri" konferansında konuşan Tüymebayev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini taşıyan üniversitede bulunmanın çok önemli olduğunu belirtti.
Erdoğan'nın sadece Türkiye'nin Başbakanı olmadığını tüm dünya çapında bir lider olduğunu ifade eden Tüymebayev, şunları söyledi:
"Onun için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde Türkiye'nin tanıtılması devletler arasında kendini göstermesi ve büyük başarılar kazanması sadece Türkiye'nin değil, tüm Türk dünyasının başarısıdır.
Kazakistan ve Türkiye ilişkilerini incelemek isteyenler çoktur. Kazakistan'a en yakın illerden biri Rize'dir. Buradan 120 kilometre sonra Batum. Ondan sonra Gürcistan, Azerbeycan ve Kazakistan. Sadece Batuma gitmeyin. Öbür tarafta bulunan Kazakistan'a da gelin."
Altyapı ve temel yapı taşının ortak dil olduğunu vurgulayan Tüymebayev, şunları kaydetti:
"O aynıdır, ortak kelimeler sayesinde ortak Türk dilin canlanacağına eminim. Çünkü 2009 yılında Türk konseyi artık gerçekleşti. Bundan önce hepimiz biliyoruz, senede bir defa Türk büyükleri görüşüyordu. Zirveden sonra tekrar döndük. Merkezi İstanbul'da bulunan Türk Dünyası Konseyi çalışıyor. Başkanlığını Türkiye yürütüyor. Özellikle sanat ve kültürde çok etkinlik sağlayalım. Her sene çeşitli etkinlikler yapılıyor. Sadece bu sene 18 Türk milletinden sanatçılar Türkiye'ye geldi. 20 ili dolaştılar. Birbirimizi daha iyi tanımak için bu çok önemli. Altaylar'dan Akdeniz'e kadar uzanan Türk dünyasında hepimiz birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Sık sık görüşmemiz lazım. Sürekli ilişkilerde bulunmamız lazım. Artık ticari, sosyal, kültürel ve eğitim alanında hiçbir engel yok. Ne kadar bilgiye sahip olursak o kadar zengin olacağız. Manevi açıdan bu çok önemli. Arap Birliği var, Avrupa Birliği var. Onlar gibi de Türk dünyası birliği olarak sık sık ilişkide bulunacağız. Biz her açıdan daha zengin olacağız. Birbirimizi koruyacağız ve sahip çıkacağız. Bu konuda Kazakistan ve Türkiye büyük faaliyetlere sahip."
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz ise Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ortada olduğunu belirterek, "Tarih zaten bunu gösteriyor. Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk saatlerde tanıyan ülke Türkiye. Tarihin derinliklerinden gelen kardeşlik duyguları her şeyi ortaya koyuyor" dedi.
Konferansa, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Rize Vali yardımcısı Şefik Aygöl, Danıştay Üyesi İbrahim Er de katıldı.
Muhabir: Fikret Delal
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz