HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kazaların yüzde 15'i alkolden

Kazaların yüzde 15'i alkolden

ERZURUM (İHA) - Türkiye'de meydana gelen kazaların yüzde 15'inin alkollü olarak araç kullanmaktan kaynaklandığı bildirildi.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan açıklamada, son yıllarda alkollü araç kullanımının belirgin olarak arttığı, bazı ülkelerde trafik kazalarının yüzde 30-40'ının nedeni alkol olduğu kaydedildi. "Alkol almış sürücünün sürücülük yeteneğinin alkolün etkisi sonucu olumsuz olarak etkilendiği bilimsel olarak ispat edilmiştir" denilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Küçük dozlarda alınan alkol, reflekslerin yavaşlamasıyla zihinsel faaliyetleri bozulmaktadır. Alkollün fazlası ise bireye aşırı güven verdiğinden, aşırı alkol alan kişiler kusursuz oldukları sanısıyla kusur yapmaktadırlar. Alkol etkisiyle kişi saldırganlaşmakta, bazen de uyku hali ve uyuşukluk başlayarak kurallara uymamakta, fren, vites ve direksiyonu zamanında gereğince kullanamaz duruma gelmektedir. Alkol alarak araç kullananlar yollarda tehdit unsuru oluşturmaktadırlar. Alkollün sürücüler üzerindeki olumsuz etkileri alkollü sürücülerin trafik kazaları yapmasına neden olmaktadır."

Tehlikeli bir şekilde araba kullanmanın, alkolün etkisiyle öfkenin dışavurumu olduğu kaydedilen açıklamada şunlar belirtildi:

"Alkollü olarak araba kullanmak, şiddeti, antisosyal davranışı, öfkeyi, ölüm ya da öldürme isteğini de beraberinde getirebilmektedir. Alkol ve trafik kazaları arasında önemli bir ilişki vardır. Alkollü araba kullanmaktan kaynaklanan kazalarda ölüm oranı 15 ile 24 yaş arası gençlerde son derece yüksektir. Problemli gençlerin alkol alma ve tehlikeli biçimde araba kullanma eğiliminde oldukları görülmüştür. Bu gençler alkolün kendilerini daha saldırgan, korkusuz ve cesur yaptığını iddia etmektedirler. Alkollü sürücüler yüzünden her 20 dakikada bir ölümcül kazalar olmaktadır. Tüm motorlu taşıtların üçte birinden fazlası, alkollü araç kullanan şoförlerin yol açtığı kazalarda parçalanmaktadır. İsveç'te alkollü araç kullanan sürücülerin oranı yalnızca yüzde 1 olmasına rağmen kaza yapan sürücülerin yüzde 6 ile yüzde 11'inin kaza anında alkollü oldukları belirlenmiştir. Kanada'da ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 43'de, Amerika'da ise yüzde 60'ında sürücünün alkollü olduğu saptanmıştır. Kanada'daki ölümlerin ve yaralanmaların büyük bir bölümü trafik kazalarından kaynaklanmaktadır."

Türkiye'de alkollü araç kullanmanın suç olduğu ifade edilen açıklamada, "Ülkemizde alkollü araç kullanılması sanıldığından daha yaygındır. Araştırmalara göre alkollü kişinin kendine güveni artmakta, buna karşılık dikkati azalmakta ve refleksleri zayıflamaktadır. Erkekler, kadınlara göre sarhoşken araba kullanmaya daha fazla eğilimlidirler. 60 yaşın üzerinde alkollü araç kullananların sayısı ise bir hayli düşüktür. Resmi kayıtlara geçen alkollü kaza vakaları, toplam kaza vakalarının yüzde 15'ini
oluşturmaktadır. Bu konuda yapılmış araştırmaların pek çoğu, kandaki alkol düzeyiyle kaza arasında nedensel bir ilişki olduğunu göstermektedir" denildi.

Alkol bağımlılığı ve alkollü olarak araba kullanma davranışı ortadan kaldırıldığında, sorunların da ortadan kalkacağı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bunun için vatandaşların gönüllü olarak alkol savaşında yer alması sağlanabilir. Kanada'da alkollü araç kullanmanın neden olduğu olumsuz etkileri en aza indirmek amacıyla farklı türde tedbirler alınmaktadır. Öncelikle bu konuda halk eğitilmeye çalışılmaktadır. Alkollü araç kullanmayla ilgili tutumlar hakkında halkın bilinçlendirilmesi trafik güvenliğinin sağlanması açısından uzun vadede etkili olan bir yöntemdir. Ayrıca 18 yaşından küçüklere alkol satışı yasaklanarak, alkol kullanma yaşının yasalarla
denetlenmesine çalışılmaktadır. Sıkı trafik kontrolüyle alkollü sürücüler belirlenmekte ve bunlara yasal işlemler yapılmaktadır. Alkollü araç kullanmanın etkin bir şekilde çözülebilmesi için insanları bilgilendirmenin ve eğitmenin yanı sıra caydırıcı cezalar da konmalıdır. Hafif cezaların değil, sert yasal tedbirlerin alkollü araba kullanmayı engellediği tespit edilmiştir. Yasalar her yönüyle uygulanmalı ve cezalar katı olmalıdır. Ülkemizde de 1 Ocak 1997'den itibaren uygulanmaya başlanan 2918 sayılı
Karayolları Trafik Kanunu'na eklenen maddelerle alkollü araç kullanmanın cezası artırılmış, hapis, ehliyete el koyma gibi zorunluluklar getirilmiştir. Ayrıca psikoteknik değerlendirme ve psikiyatrik muayene sonucu ehliyetin geri alınması şartı da eklenmiştir. Getirilen yenilikler diğer ülkelerde oldukça başarıya ulaşmış uygulamalardır."

Açıklamada, "Alkol ve diğer uyuşturucu maddelerin birlikte alınması çok daha korkunç sonuçlar doğurabilir. Kaza ölümlerin çoğu alkol ve uyuşturucuların birlikte alınmasıyla ortaya çıkmaktadır. Alkol uyuşturucuların etkisini çoğaltır. Tedavi için alınan ilaçlarla birlikte alkol kullanmak da çok tehlikeli olabilir. Alkolün uzun süreli etkileri, aylarca veya yıllarca sürekli ve aşırı miktarda alkol tüketimiyle ortaya çıkar. Kronik alkolizmin, fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri çok fazladır, bunların
çoğu da öldürücüdür" denildi.

En Çok Aranan Haberler