HABER

Kazanırlarsa müthiş bir servete konacaklar

Mimar Sinan'ın mirasçılarıyız diyen aile AİHM'e başvurdu.

Kazanırlarsa müthiş bir servete konacaklar
Akşam'ın haberine göre, bilirkişi, 'Mimar Sinan torunuyuz' diyen ailenin, Mimari Sultani Sinanuddin Atik Yusuf Bin Abdullah Vakfı'na kayıtlı mallardan alacağını 2.2 milyar olarak tespit etti. Torba yasa, vakıf fazlalarına ait ödemelere 5 yıl sınırı getirince aile AİHM'e başvurdu.
Büyük Usta Mimar Sinan, AİHM gündemine giriyor... Mimari Sultani Sinanuddin Atik Yusuf Bin Abdullah Vakfı'na kayıtlı gayrimenkuller üzerinden hak iddia eden ve Sinan'ın torunları olduğunu savunan Yönel Ailesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı yürüttüğü hukuk mücadelesini AİHM'e taşıdı. İşte o ilginç süreç:
**SÜREÇ 1922'DE BAŞLADI**
1922'de vakıf, vekaleti Mimari Sultani Sinanuddin Atik Yusuf Bin Abdullah soyundan gelen Fatma Baise Hanım'ın elinden geçici süreyle aldı. Oğlu Derviş Mustafa Yönel, 1935'te vakfın idaresinin aileye teslimi ve gelir fazlasının ödenmesini sağlamak için girişimlere başladı. 1942'de İstanbul Asliye 3. Hukuk Mahkemesi, Derviş Mustafa Yönel'in nesilden gelen vakıf evladı olduğuna ilişkin karar aldı.
2010'da Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Bilirkişi, vakfa ait bazı dükkanlarda davacının hak sahibi olduğunu belirtti ve 1961'den dava tarihine kadar toplam 2.2 milyar TL gelir fazlası hesapladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise savunmasında davacılara 2008 için 3 bin 500, 2009 için de 7 bin 400 TL gelir fazlası ödendiğini bildirdi.
Dava sürerken, aileye kötü haber geldi. 2011'de Vakıflar Kanunu'nda değişiklik yapılınca ödenecek vakfın gelir fazlası, son beş yıl ile sınırlı tutuldu. CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gitti, henüz karar çıkmadı. Yönel Ailesi'nin avukatı ise 'çıkarılan yasayla iç hukuk yollarının tükendiği' gerekçesiyle AİHM'e başvurdu. Avukat Ayhan Tuncer, Ankara 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'ne de bir dilekçe vererek, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'den sonuç beklenmesini talep etti.
Sinan'ın torunu olduğunu ileri süren Mustafa İlker Yönel Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de bir dilekçeyle başvurdu ve Devlet Denetleme Kurulunun harekete geçirilmesini talep etti.
**O SİNAN, BU SİNAN DEĞİL**
Ankara'da açılan davada Yönel Ailesi'nin iddialarına karşı çıkan Vakıflar Genel Müdürlüğü, ünlü Mimar Sinan dışında, tarihte Azatlı Sinan lakabıyla da bilinen 'Sinanı Atik' isimli bir başka mimarın bulunduğunu belirtti. Ailenin Koca Sinan Lakaplı Mimar Sinan'ın torunları olduklarına dair mahkeme yoluyla doğrulanmış belge ve bilgi bulunmadığını kaydetti. Meclis Dilekçe Komisyonu ise 'Sinanuddin Atik Yusuf Ağa Vakfı evladı Yönel, gerçeğe uygun olmayan bilgilerle kamuoyu yaratarak, Ağırnaslı, Koca Mimar Sinan Ağa Bin Abdurrahman Vakfı'na sahip çıkmaya çalışıyor' demişti.

En Çok Aranan Haberler