YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kazanlı halkına çed darbesi!

Asit tesisine onay veren rapor, itiraz hakkının dolmasına 1 gün kala Akdeniz Belediyesi’ne ulaştı

Kazanlı halkına çed darbesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu, Soda Sanayi A.Ş’nin Kazanlı’da kurmak istediği sülfürik asit üretim tesisi için hazırlanan ÇED Raporu’na onay verdi. Rapor, 10 günlük itiraz süresinin bitmesine 1 gün kala Akdeniz Belediyesi’ne ulaşırken, belediye olarak rapora bugün itiraz edeceklerini belirten Başkan M. Fazıl Türk, çevreye duyarlı herkesi, Kazanlı halkının yanında yer almaya davet etti.

Şişecam’ın Mersin’deki yatırımı Soda Sanayi A.Ş. tarafından Kazanlı’da yapılması planlanan ‘Sülfürik Asit Üretim Tesisi Projesi’ ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından onaylandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan raporda, proje sahası çevresinde sanayi tesisleri ve tarım alanlarının bulunduğu, tarımın genellikle seracılık şeklinde yapıldığı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Ekim 2012 tarihinde yapılan duyuruda, kişi ve kuruluşların Bakanlık veya İl Müdürlüğü’nde raporu inceleyebilecekleri kaydedildi. Kazanlı halkının itiraz ve tepkisine rağmen asit tesisinin temeli, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı bir törenle 7 Ocak 2012 tarihinde atılmıştı.

Raporun kendisinde de depremlere dikkat çekildi

ÇED Raporu’nda, ait tesisinin kurulacağı alanın 3’üncü deprem kuşağında yer aldığı kaydedilerek, “Tesisin üzerinde yer alacağı zeminin ayrık taneli (alüvyon) olması nedeniyle daha uzak mesafelerde meydana gelebilecek depremlerde sahayı olumsuz olarak etkileyebilir” ifadesi yer alıyor. Raporda ayrıca, açılan temel sondajlarında ortalama eksi (-) 1 metrede yeraltı suyu gözlendiği belirtiliyor ve yapı temelleri ile yeraltı suyunun etkileşimini önleyecek şekilde yalıtımının yapılmasının, yapı emniyeti bakımından gerekli olduğu vurgulanıyor.

Resmi yazı, itiraz süresinin dolmasına 1 gün kala belediyeye ulaştı

Söz konusu rapor hakkında 17 Temmuz 2008 Tarih ve 26939 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi’nin (1) fıkrası gereğince görüş, soru ve önerileri olanların 10 (on) iş günü içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmak üzere Mersin Valiliği’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletebilecekleri belirtildi. Ancak raporun onaydan geçtiğine dair resmi yazı, son günü 31 Ekim 2012 Çarşamba günü (bugün) olan 10 günlük itiraz süresinin sona ermesine sadece 1 gün kala, yani 29 Ekim 2012 Salı günü öğleden sonra Akdeniz Belediyesi’ne ulaştı.

Başkan Türk: ‘Kazanlı ve Mersin’e afet derecesinde zarar verir’

Akdeniz Belediyesi, 1 Kasım 2011 tarihli yanıt yazısında, Kazanlı Mahallesi’ndeki mevcut fabrika alanında kurulacak tesisin imar planlarında öngörülen yoğunluğu aşacağı uyarısında bulunmuştu. Sülfürik asit üretim tesisine onay veren ÇED Raporu’nu eleştiren Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, asit tesisine kesinlikle karşısında durduklarını, sadece belediye olarak değil insan olarak da canlı yaşamını tehdit eden bu tür tesislere karşı olunması gerektiğini vurguladı.

Akdeniz Belediyesi asit tesisine yapı ruhsatı vermedi

Belediye olarak, asit tesisinin çevre ve insan sağlığı açısından ciddi sakıncaları olacağı yönünde Kaymakamlığa görüş bildirdiklerini ve tesis için yapı ruhsatı vermediklerini hatırlatan Türk, asit üretim tesisinin ve tesise onay veren ÇED raporunun Kazanlı’nın bağrına saplanan bir hançer olduğunu ifade etti. Başkan Türk, “Kazanlıda yapılması düşünülen sülfürik asit üretim tesisi, en başta toprak, su ve hava kirliliğine yol açarak bölgedeki tüm halkın yaşamını olumsuz etkileyecektir. Ayrıca asit tesisinin güneyi ve güney doğu kıyıları, nesli koruma altına alınan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının da üreme alanıdır.

Yine bu bölge turizm konusunda geliştirilmeye çalışılan bir alandır. Ayrıca kentimiz Mersin 3’üncü derece deprem kuşağı üzerindedir. Zira bu tespit ÇED raporunda da yer alıyor. Tesisin kurulması halinde olası bir afette çevreye vereceği zarar tahmin edilemeyecek korkunç boyutlarda olacaktır. Tüm bu riskler dikkate alındığında asit tesisinin kurulmasının çok ciddi tehlikeler yaratacağı aşikârdır. Bu anlamda asit tesisine karşı, çevre dostlarını, sivil toplum örgütleri ve siyasi partileri, Kazanlı halkının yanında yer almaya, seslerine ses katmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler