HABER

Kazı ekibi yarın yola çıkıyor

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Reşat Doğru, Moğolistan'da bulunan Türk Anıtları Projesi çerçevesinde çalışma yapacak olan kazı heyetinin yarın yola çıkacağını ve her ulaşılacak yeni bilgi ve bulguların Türk ve Dünya tarihinde yerini alacağını söyledi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı bünyesinde 1997 yılında başlatılan Moğolistan'daki Türk Anıtları Projesi (MOTAP) kapsamında, 2002 yılında kazı çalışması yapacak olan heyet yola çıkıyor. Konuyla ilgili olarak tanıtım toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Reşat Doğru, Moğolistan'da temel abidelerin yanında değişik yerlerinde birçok yazıt ve kitabenin bulunma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve yapılacak çalışmalarla bunların ortaya çıkacağını söyledi. Türk tarihinin bugün için bilinen en eski yazılı belgeleri olma özelliğine sahip olan Göktürk Abideleri'ni, Başkanlıkları tarafından yürütülen proje çalışmaları kapsamında öncelikli yere sahip olduğun ve bu öncelik çerçevesinde anıtlar bölgesinin yeraltı çalışmaları yapılarak, gün ışığına çıkmayı bekleyen tarihimizin nadide parçalarına ulaşılmaya çalışılaçağını vurgulayan Doğru, "Anıtlar bölgesinde yapılacak çalışmaların nihayetinde, abidelerin içinde bulunduğu külliyeler aslına uygun olarak restore edilecek ve tarihimizin eşsiz değerlerinin tahribatı önlenecektir. Anıtlar sadece o zamanki Türkler ile Moğolların devlet, politika ve etnoğrafik tarihleri açısından değil, bütün Orta Asya'daki kültür ve uygarlıkların gelişim tarihlerinin etüt edilmesi ve araştırılması açısından büyük önem arzetmektedir" dedi.

Projenin önümüzdeki senelerdeki hedefinin koruma altına alınan eserlerin teşhiri amacıyla bölgede bulunan depoların müzeye dönüşmesi, anıt ve heykellerin orijinal kopyelerinin yapılarak yerlerine dikilmesi, kazı çalışmalarının tamamlanarak, külliyelerin restoresinin yapılması olduğunu ifade eden Doğru, bu amaçla 2002 yılı çalışması için oluşturulan ekibin yarın yola çıkacağını ve Doç. Dr. İlhami Durmuş Başkanlığı'ndaki kazı heyetinin Moğolistan'ın çoğrafi ve iklim şartlarından dolayı 13 Temmuz - 23 Ağustos 2002 tarihleri arasında 40 gün çalışma yapacağını söyledi.

Ekibin yapacağı çalışmlarla yeni bilgi ve belgelerle tarihi ve kültürel birçok esere ulaşaçağına inandıklarını ve her ulaşılacak yeni bilgi ve bulguların, Türk tarihinde olduğu gibi Dünya tarihinde de yeniliklere sebeb olacak Dünya kültür mirasına yeni katkılarda bulunacağını belirten Doğru, "Türk ve Moğol bilim adamlarıyla uzmanlar tarafından ortaklaşa yürütülen bu çalışmalar gelecek yıldan itibaren bölge ile ilgili diğer devletler de de uzmanların katılımını amaçlamaktadır" dedi. Daha sonra Doğru, Moğolistan'a gidecek olan kazı heyetiyle birlikte fotoğraf çektirdi. Doğru, kazı maliyetinin ise yaklaşık 500 milyar liraya malolacağını sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler