HABER

KBİ özelleşti, kara geçti

SAMSUN (İHA) - Sanayici ve işadamı Ekrem Cengiz tarafından 8 ay önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) 34 milyon dolara alınan ve Eti Bakır A.Ş. adı altında 15 Aralık 2004'te üretime geçen şirket kara geçti.

KBİ'de çalışırken özelleştirme sonrası Eti Bakır A.Ş.'ye Genel Müdür yapılan Ahmet Özden, özelleştirme öncesi işletmede işçi, memur ve taşeron olmak üzere toplam 436 personelin çalıştığını dile getirerek, "Şuanda 313 personelle daha verimli çalışıyoruz. Güvenliği, güvenlik kameralarıyla sağlıyoruz. Şirketimiz şu anda karda. Yeni yatırımlar da yolda. Hesaplamalarımıza göre yıllık 10 trilyon lira kar bekliyoruz" dedi.

Blister bakır imalatı yaptıklarını, devletin elindeyken imalat yapmak için mal bulamadıklarını, şuanda ise üretimini yaptıkları ürünü Ramazan pidesi gibi sıcağı sıcağına sattıklarını ifade eden Eti Bakır A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Özden, "Özelleştirme öncesi yıllık 34 bin ton üretimin üzerine çıkamıyorduk. Şu anda 55-60 bin ton blister bakır üretecek durumdayız. Türkiye bakır madeni bakımından zengin olmadığından Şubat ayından itibaren ithalat yapacağız. Üretimimiz daha da artacak" diye konuştu.

Şirketi rantabl, az enerji harcayan ve çevreye daha az zararlı hale getirmek için bakır teknolojileri bakımından dünya lideri olan Finliler ile 15 milyon euroluk anlaşma yaptıklarını, etüt çalışmalarının sürdüğünü de kaydeden Özden, şu bilgileri verdi:

"Hem üretimimizi sürdürüyor hem de yatırım yapıyoruz. Stok sahamız bomboş. Blister bakırın tonu 3 bin 200 dolar. Çok pahalı ancak peynir-ekmek gibi satıyoruz. İstanbul'da bakır imalatı yapan Sarkuysan'a bütün imalatımızı veriyoruz. Şimdi Samsun'da Elektrosan da bizden blister bakır alacak. KBİ, yıllık 28 trilyon lira zarardaydı. Şuanki hesaplamalarımıza göre kardayız. Personelimize Samsun'da ödenen en yüksek ücreti ödüyoruz ve sigorta primlerini de ödediğimiz ücret üzerinden yatırıyoruz. Haftada, nakliyecisine, esnafına yaklaşık 800 milyar lira para ödüyoruz. Bu tesislere ek olarak 2 fabrika daha kurup üretime geçireceğiz. İstihdam artacak. Devletin sistemi 'emniyet emniyet emniyet' olduğundan iş yürümekten çıkıyor. Şimdi de emniyetli çalışıyoruz ama üretmekten de geri durmuyoruz. Devlet iyi bir yatırımcı, ticareti bilmiyor. Özelleştirme öncesi ve sonrası bu şirkette çalışan bir kişi olarak devletin sırtındaki kamburdan kurtulduğuna çok seviniyorum. 1 liraya özelleşse devlet yine kardaydı."

En Çok Aranan Haberler