Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet döneminde kullanılan ferforjeli otomobilden esinlenen Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji Fakültesi’nden mezun 4 öğrenci tarafından bitirme tezi olarak metal ve hurda atıklarından yapılan Türk Bayrağı motifli ferforje otomobil, üniversite içerisinde ziyaretçi gezdirmek amacıyla kullanılıyor.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, öğrenciler tarafından bitirme tezi olarak yapılan ferforjeli otomobili test ederek, tam not verirken hedeflerinin öncelikle öğrencilere uygulama eğitimi vermeye çalıştıklarını söyledi.
Uygulamaya hakim olunduğunda, hurdalığa atılmış hiçbir işe yaramayan bir malzemeyi alıp ondan eser ve daha doğrusu bir şaheser ortaya çıkarmanın da mümkün olduğunu belirten Uysal, şöyle konuştu: “Bizim Teknoloji Fakültesi Metal bölümündeki öğrencilerimiz hurdaya atılmış bir otomobile tekrar can ve hayat verdi. Bu otomobile kendi emeklerini katarak bugün üniversitemize gelen ziyaretçilerimizi misafirlerimizi nostalji olarak gezdiriyoruz. Arkadaşlara bu konuda teşekkür etmek istiyoruz. Buradan mezun öğrenciler bugün bu otomobili yapabilirken, yarın çok farklı şeyleri yaparak, hem ülke ekonomisine hem de kendileri kazanç elde etmiş olacaklar”
Karabük Üniversitesinin Mühendislik alanında oldukça önemli bir yerde olduğunu ifade eden Uysal, şunları söyledi: “Hurdalıkta hiçbir işe yaramayan malzemeler bu otomobil motoru yeniden elden geçirildi, eski bir teknoloji bütün aksamları elle işlenerek bugün üniversitemizin hizmetinde. Beğenilerek gezilen bir otomobil oldu.”
Her yılın sonunda mezun olacak öğrencilere mutlak bir tez ve proje yaptırma arzusunda olduklarını söyleyen KBÜ Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Boz da, sözlerine şöyle devam etti: “Bu arabada bu ürünün sonucu olarak ortaya çıktı. Öğrencilerimiz bu konuda oldukça başarılıydı. Biz bu ferforjeye asılında Cumhuriyet döneminden Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk arabası ferforje bir arabaydı. Oradan esinlendik. Öyle bir şey yapmaya karar verdikten sonra hurdalığa atılmış parçaları toplayarak geri kalan elemanların tamamı bizim üniversitemizin laboratuvar ve atölyelerinde sıcak, soğuk plastik şekil verme tekniği ile yapıldı. Amaç, atıl olan metal ve hurda demirlerinin değerlendirilmesidir”
Tez öğrencisi Süleyman Er de, bitirme tezi olarak böyle bir eser ortaya çıkardıklarını ferforje’yi geliştirerek arkadaşlarıyla otomobili süslemeye çalıştıklarını söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz