Terör örgütü KCK'nın Diyarbakır'da devam eden davasında yargılanan 104 tutuklunun tahliye talebinin red edilmesinin ardından sanık avukatları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz dilekçesini ikinci defa sundu.
Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Avukat Meral Danış Beştaş ve Hatip Dicle’nin Avukatı Fethi Gümüş basına yapılacak itirazla ilgili bilgi verdi. Aktar, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin avukatları gerekçe göstererek tahliye talebini red ettiğini söyledi. Gerçekleştirilen son iki davaya KCK’lıların avukatları olarak katılmadıklarından dolayı mahkemenin gerekçe gösterdiğini belirten Aktar, "Diyarbakır 4 ve 6. Ağır Ceza Mahkemelerine itirazlarımızı vereceğiz. Daha önce de 6 kişi hakkındaki tahliye talep ediyoruz. Mahkeme kararları bazı gerekçelerin hiçbir gerekçenin yasada yeri yok." diye konuştu.
Aktar, Anayasa’nın 83. maddesinden dolayı da Diyarbakır’dan milletvekili seçilenlerin ‘Milletvekili seçilmekle dokunulmazlıkların kaldırılamayacağı’ gerekçe gösterildiğini belirtti. KCK davasının durdurularak milletvekillerinin salıverilmesini istemediklerini kaydeden Aktar, gerekçelerin anayasal ve yasal dayanağının bulunmadığını ileri sürdü. Ayrıca KCK davasındaki duruşmalara sadece 6 tutuklunun getirildiğini ifade eden Aktar, müvekkillerini savunamadıklarını öne sürdü.
Hatip Dicle’nin Avukatı Fethi Gümüş ise basında kendileriyle ilgili yanlış bilgilerin dolaştığını savundu. Gümüş, 'Dicle’nin avukatları Diyarbakır halkını kandırdı' konulu haberle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını anlattı. Türkiye’nin birçok yerinde Dicle ile ilgili davanın açıldığını anlatan Gümüş, bunlardan haberdar olmak gibi bir durumun olmadığını dile getirdi. Bir gazetecinin dokunulmazlık kalksın gibi bir algının oluştuğunu ve tutuklu vekillerin tutuksuz yargılanması için mi itiraz ediyorsunuz? sorusuna Avukat Meral Danış Beştaş, dokunulmazlığın kaldırılıp kaldırılmamasını değil anayasanın 14 maddesinin başlı başına bir sorun olduğunu dile getirdiklerini belirtti. Beştaş, KCK’da tutuklu olanların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yargılandıklarını belirtti. Anayasanın 14 maddesinde suç kapsamına alınan fiillerin Türk Ceza Kanunu’nda yerinin bulunmadığını savunan Beştaş, yargılamaların tümünün uluslararası standartlara göre düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yapıldığını ve anormal olduğunu kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz