YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KCK, Belediyelerden Aldığı Parayla Örgüte ‘kadro’ Yetiştirmiş

Terör örgütü KCK ana davasının görüldüğü Diyarbakır’da sanıklarla ilgili dosyadaki delillerin okunmasına devam edildi. Dosyadaki...

Terör örgütü KCK ana davasının görüldüğü Diyarbakır’da sanıklarla ilgili dosyadaki delillerin okunmasına devam edildi. Dosyadaki telefon görüşmeleri ve ortam dinlemelerinin kayıtlarına göre İmralı’da tutuklu Abdullah Öcalan’ın talimatıyla kurulan siyaset akademilerinde, belediyelerden ‘eğitim’ adı altında alınan parayla terör örgütüne ‘kadro’ diye nitelendirilen elemanların yetiştirildiği belirtiliyor. Ses kayıtlarına göre KCK’nın belediyelerde kurduğu ‘Rüşvet Komisyonları’nın da gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Diyarbakır'da 99’u tutuklu 152 sanığın yargılandığı KCK ana davasının 51’inci duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Duruşmaya tutuklu 51 sanık katılırken 48 sanık raporlu olduğu gerekçesiyle mahkemeye gelmedi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıklarla ilgili delillerin okunmasına devam edileceğini belirterek, sanık Roza Erdede’nin suçlandığı olaylarla ilgili delilleri okumaya devam etti. Mahkeme heyeti sanığın yaptığı eylemleriyle terör örgütü KCK’nın Türkiye meclisi yöneticileriyle irtibatlı olduğunu belirtti. Mahkeme heyeti sanığın KCK sistemini oluşturan Öcalan’ın dört ayaklı paradigması olan Kent Meclisleri, Demokratik Siyaset Akademisi, Demokratik Toplum Kongresi, Kooperatifçilik birimlerinden siyaset akademisinde faaliyette bulunduğunu belirterek, bu amaçla Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) bünyesine alındığını belirtti.

KCK BELEDİYE ARSASI ÜZERİNE ÖRGÜT BİRİMİNİN BİNASINI KURMAYA ÇALIŞTI

Mahkeme heyeti, KCK’nın siyaset akademisini GABB bünyesinde oluşturduğunu belirterek, bunun için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir arsa üzerinde yeni bir Siyaset Akademisi Kampüsü oluşturmaya çalıştığını kaydetti. Akademiyle terör örgütü KCK’nın ‘eğitim’ adı altında birliğe üye belediyelerden para aldığını ve bu parayla örgüt elemanı olan ‘kadro’lar yetiştirerek birimlere yerleştirdiği belirtildi. Mahkeme heyeti bu akademide görevli sanıklardan Hüseyin Yılmaz, Çimen Işık, Roza Erdede, Turanç Genç, Mehmet Abbasoğlu, Kemal Aktaş ve Aslan Özdemir’in farklı tarihlerde yaptığı telefon görüşmeleri ile ortam dinlemelerini okudu. Kayıtlara göre Öcalan’ın 7 Nisan 2009 tarihli görüşme notlarında KCK’ya yönelik yapılan operasyondan bahsederken, “İki yıldır takip ettiklerini söylüyorlar. Ben boşuna Akademi'den bahsetmedim. Her tarafta Akademi kurabilirler.” dediği hatırlatılıyor.

"EĞİTİMLERİ NETLEŞTİRMİŞİZ AHMET YILDIRIM DERS VERECEK"

Kayıtlarda sanık Hüseyin Yılmaz ile Roza Erdede’nin yaptığı telefon görüşmesinde ise terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın talimatıyla kurulan siyaset akademisinin genel işleyişi, GABB üzerinden yapacağı eğitimler, görev alacakların isimlerinin belirlenmesi, ekonomik özgürlüğü için yapılması gerekenler gibi görüş ve önerilerin sunulduğu genel toplantıdan bahsediliyor. Toplantıda sanıklar, “Şimdi bu eğitim çalışmalarını GABB bünyesindeki eğitim birimi de yapabilir. Bir sefer akademiyle kurumsallaşması için kadroların sabitleştirilmesi lazım. Akademinin görevi belediye meclis üyelerini, belediye başkanlarını, il genel meclis üyelerine ilişkin de biraz modeli eksen alan, köy komünlerini nasıl oluşturabiliriz? Birinci aşama ne olabilir? Diyelim ki bunlar yazılı hale getirilir. Şu an, yani bizim şu andaki zaten eğitimlerin bir kısmını işte ben vereceğim. Bir kısmını Ahmet Zirek verecek. İşte başka hocalarla konuşulması, işte Ahmet Yıldırım hoca var, birkaç hocayı da biz bu konuyu netleştirmişiz.” ifadeleri kullandığı belirtiliyor.

DİYAR AŞ KAPANDI, BİRLİK ÜZERİNDEN EKONOMİK DESTEK SAĞLARIZ

Sanıkların siyaset akademisi yaptıkları toplantıda işin ekonomik boyutunu da tartıştığı belirtiliyor. Sanıklar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Diyar AŞ’yi kapattığı bunun yerine GABB üzerinden ekonomik destek sağlanabileceğini belirtiyor. Sanıkların konuşmaları şöyle:

“Şirketin ekonomik olarak desteklenmesi lazım. Şu anda birliğinde birlik şirketinin pozisyonu odur. Diyar AŞ kapattı. Yasalardan dolayı sıkıntı olduğu için ama birlik bizim belediye, birlik şirketi bizim belediyeden önce kurulduğu için, bu alanda hiçbir sorun yok. Şirketin ortaklar kurulu, büyükşehirden bir kişi, belediyeden bir kişi, bir araya gelip bir karar alacaklar. Buradaki prosedür bir hafta içerisinde çözülecek. Harekete (PKK) bir süre sonra sıkıntı olarak çıkacak. O yüzden şirketin ortaklar kurulu bir araya gelecek, yerel yönetimler eğitim merkezinin kısa bir tanımı olarak bir paragraf koyarız.”

RÜŞVET KOMİSYONLARINI GÖZDEN GEÇİRMEYİLİZ

Siyaset akademileri toplantılarında konuştuğu belirtilen sanık Mehmet Abbasoğlu’nun da eğitimler için ciddi bir paraya ihtiyaç olduğu belirtilerek, örgütün mali alan sorumlusu olduğu iddia edilen Hüseyin Yılmaz’dan bu konuda yardım istediği belirtiliyor. Yılmaz’ın da “Eğitimleri başlattıktan sonra her şeyi gözden geçireceğiz. Meclis üyelerinin rüşvet komisyonlarını da. Belediyelerle ilgili bir hesaplama yaptım. Her belediye için 500 TL gerekiyor. Diyarbakır için 50 bin TL. Çok değil. Kadro elemanları yetiştirmek için büyük bir para da değil. 3 milyona hükmeden Diyarbakır Belediyesi 50 bin veremez mi?” ifadelerini kullandığı belirtildi. Duruşmada söz alan sanık Roza Erdede, bazı konuşmaların kendisiyle ilgisinin olmadığını savunurken, GABB’de proje sorumlusu olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler