KCK soruşturması kapsamında tutuklanan BDP’nin Anayasa Komisyonu üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın, savunmasında, komisyon için yaptığı çalışmaların aksamaması için serbest bırakılmayı talep ettiği öğrenildi. BDP’nin siyaset akademisinde irticalen konuştuğunu ifade eden yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu’nun ise, “Akademiye katılanlara herhangi bir şekilde ders vermedim. Okunan tespit tutanağı doğru değildir. Haberi yapan muhabir açılış konuşmasını ders olarak algılamış olabilir.” şeklinde kendini savunduğu belirtildi.
KCK soruşturması kapsamında bugün tutuklanan 44 zanlı arasında Ersanlı ve Zarakolu da bulunuyor. Savcı Hakan Karaali’ye ifade veren Zarakolu’nun suçlamaları kabul etmediği ifade edildi. Örgüt propagandası yapmadığını savunan Zarakolu’nun, 13 Haziran 2010’da Ümraniye’de BDP bünyesinde faaliyet göstermek üzere yapılandırılan siyaset akademisi açılışına katıldığını söylediği kaydedildi.
Zarakolu’nun, “Açılışta konuşma yaptığımı hatırlıyorum. Konuşmamda siyaset akademileri türü yapılanmaların Avrupa’da da örnekleri olduğunu ve özellikle sosyalist hareketlere bir ivme kazandırdığını belirtmiştim.” dediği öğrenildi. Kendisine okunan tespit tutanağında konuşmasının, haberi yapan gazeteci tarafından çok kısa bir şekilde özetlendiğini savunan Zarakolu’nun, “Açılış sonrası akademideki eğitime katılan kursiyerlere herhangi bir şekilde ders vermedim. Okunan tespit tutanağı doğru değildir. Haberi yapan muhabir açılış konuşmasını ders olarak algılamış olabilir.” şeklinde kendini savunduğu ifade edildi.
Zarakolu’nun 23 Şubat 2011 tarihinde aynı yapılanma tarafından düzenlenen ve kursiyerlere sertifika verilmesine yönelik olan törene de katıldığını, burada da kısa bir konuşma yaptığını söylediği kaydedildi.
Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da savunmasında suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. KCK isimli yapılanmayla bir ilgisi olmadığını belirten Ersanlı’nın, “Ben birkaç defa siyaset akademisine ders vermek için gitmiştim. Ben bir meslektaşım ile Kadın Adayları Destekleme Derneği için hazırlamış olduğum kitabı orada ders olarak anlatmak için birkaç defa gittim. Kitabımın adı ‘Türkiye’de Siyasi Kültür ve Siyasal Sistem’dir. Ben Çarşamba günü vereceğim doktora semineri ve parti içindeki görevim nedeniyle Anayasa Komisyonu için yaptığım çalışmaları aksatmak istemiyorum. Bu nedenle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı talep ediyorum.” ifadelerini kullandığı öğrenildi.
Aralarında emekli öğretmen Kemal Seven’in de olduğu bazı şüpheliler ise mahkemede Kürtçe savunma yapmak istedi. Ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz