ANKARA - Maliye Bakanlığı, katma değer vergisinde indirimli orana tabi işlemlerdeki iade uygulamasını yeniden düzenliyor.
Bakanlıkça hazırlanan KDV Genel Tebliğ Taslağı'na göre, indirimli orana tabi işlemlerden KDV konusuna girmeyenler, KDV beyannamelerine dahil edilmeyecek.
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV alacakları, mükellefin kendisine ait vergi borçları ile SSK prim borçlarına mahsup edilebilecek. Ancak, ithalat sırasında uygulanan vergiler, bu kapsam içinde yeralmayacak.
Yıl içinde mahsuben iade edilecek KDV tutarlarının hesaplanmasına, ilgili yılın Ocak ayından itibaren başlanacak. Hesaplama, aylar itibarıyle ve kümülatif olarak gerçekleştirilecek. 3 aylık vergilendirme dönemine tabi olup, indirimli oran kapsamında işlemleri bulunan mükellefler, hesaplamaya Ocak-Şubat-Mart dönemi ile başlayacak.
Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda, iade tutarının 10 bin YTL'yi geçtiği dönemde aşan kısmın, izleyen dönemlerde ise tamamının mahsuben iadesi talep edilebilecek.
Taslak uyarınca, vergilendirme dönemleri itibarıyle 4 bin YTL'yi aşmayan mahsup talepleri, inceleme raporu ve teminat aranmaksızın, bu tutarı aşan talepler ise vergi inceleme ya da yeminli mali müşavir tasdik raporu karşılığında yerine getirilecek.
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde mahsuben iade edilemeyen kısmı, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden veya mahsuben iade edilebilecek. İade talebi en erken, izleyen yılın Ocak dönemine ait olarak, Şubat ayı içinde, en geç de Kasım dönemine ait olup, Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannameleri ile yapılabilecek.
Bu durumdaki telafi edilemeyen vergi tutarları, yıl içinde mahsup edilen vergiler dikkate alınmadan hesaplanacak. Söz konusu tutardan yıl içinde mahsup edilen vergiler düşürülecek ve kalan kısmın 10 bin YTL'yi aşan bölümü, iade edilebilecek KDV olarak hesaplanacak.