İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edilen Keçecizade Fuad Paşa Türbesi, eski görünümüne kavuştu. Yenilenen türbede, mağrip mimarisinden örneklerin yanısıra Endülüs Elhamra Sarayı bezemeli motifler de bulunuyor.
Osmanlı mimarisinin 19. yüzyıl özelliklerini taşıyan Keçecizade Fuad Paşa Türbesi İstanbul İl Özel İdaresi’nin geçtiğimiz yıl başlatığı restorasyon çalışmasının ardından tekrar ziyarete açıldı. Eminönü Binbirdirek Mahallesi’nde bulunan ve yapım tarihi net olarak bilinmeyen türbenin tasarımını, 1869 yılında Fransa’da ölen Keçecizade Fuad Paşa’nın vefatından hemen önce yaptırdığı kaynaklarda yer alıyor.
Restorasyon çalışmaları kapsamında türbenin dış cephe temizliği yapılarak kubbe üzerindeki kurşun kaplama değiştirildi. Kubbedeki kalem işlerindeki eksiklikler aslına uygun olarak giderildi. Türbenin, ahşap pencere doğramaları, demir pencere korkulukları, türbenin içi ve türbe giriş kapısı boyanıp yine ahşap olan pencere kepenkleri ve niş kapakları tamir edildi.
Türbe, sekizgen planlı olup, dış cephesindeki mermer süslemeleri Endülüs mimarisinden etkilenmiş. At nalı şeklindeki kemerli pencereleri son derece özenli bir işçiliği yansıtıyor. Kademeli taş kaide üzerinde çokgen planlı türbenin üzeri kubbe ile örtülü durumda. Türbenin kapı ve pencerelerinde Mağrip üslubu kemerleri gotik silmelerle beraberlik sağlıyor. Köşe sütunları yine Mağrip mimarisinde karşılaşılan moresk başlıkları ile dikkati çekiyor. Pencere şebekelerindeki bezemeler Endülüs Elhamra Sarayı’nın bezemelerini andırıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz