ANKARA (İHA) - Ankara'nın ilk teleferiği ve dev akvaryumun yer aldığı proje, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen törenle hizmete girdi.
Keçiören'in çevresini değiştiren 7 dev proje, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle hizmete girdi. Keçiören Belediyesi önünde düzenlenen törenle Ankara'nın ilk teleferiği, cumhuriyet tarihinin ilk saat kulesi, Ankaraevi, ekmek fabrikası, olimpik yüzme havuzu ve 2 adet park Keçiörenlilerin hizmetine sunuldu.
Kutsi ve İbrahim Tatlıses'in sahne aldığı şölene Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanları Said Yazıcıoğlu, Murat Başesgioğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Haluk İpek, Hüseyin Tanrıverdi ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, bugün açılışı yapılan projelerin sadece Keçiören ve Ankara için değil, Türkiye için son derece önemli ve ilk olma özelliğini taşıdığını söyledi.
Kendisi de Keçiören'e bağlı Subayevlerin'de oturan Başbakan Erdoğan, vatandaşlara seslenerek, "Keçiörenli bir hemşehriniz olarak, ben de Keçiören'in kısa sürede değiştiğine sizlerle şahit oldum" dedi. Başbakan Erdoğan, hizmetlerinden dolayı Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'a da teşekkür etti.
Şölende bir konuşma yapan Başkan Altınok ise, göreve geldiği 1994 yılında Keçiören'in turizm, spor ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini hatırlatarak bugün hizmete giren projelerle, bir adım daha atıklarını kaydetti.
Ankara'da hizmete giren ve 3 YTL karşılığında vatandaşların hizmetine sunulan teleferiğin 16 kabininin bulunduğunu bin 680 metre mesafede olduğunu söyleyen Altınok, teleferikle Ankara'nın yüzde 70'nin izlenebileceğini ifade etti. Projelerin 35 milyon YTL'ye mal olduğunu kaydeden Altınok, bunların belediyenin öz kaynaklarıyla yapıldığını söyledi.
Öte yandan Türkiye'nin teleferik üreten ilk firması olan STM Sistem Teleferik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, Keçirören'de yapılan teleferiğin yüzde 90'nın yerli imalat olarak gerçekleştirildiğini belirterek, şirketin yıllık cirosunun 15 milyon YTL olduğunu kaydetti. Genelde ağırlıklı olarak kayak ve turizm merkezleri için teleferik imalatı yaptıklarını dile getiren Yılmaz, başkentlilerin teleferiğe olan ilgisinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi. Ankara'da hizmete giren teleferiğin 8'er
kişilik 16 kabinden oluştuğunu ifade eden Yılmaz, bin 200 saat çalıştığını ifade etti. Yılmaz, bundan sonra da Türkiye'nin çeşitli illerinde teleferik kurma projelerinin olduğunu dile getirdi.