Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kelaynaklardan ikisine uydu vericisi takıldı, diğer ikisi ise verici takılmadan doğaya bırakıldı.
-KORUMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI-
Kelaynaklar, 1950’li yıllara değin Türkiye’nin Güneydoğusunda yaygın olarak yaşıyordu. 1950’lilerde bölgedeki tarım zararlıları ve sıtmaya karşı DDT ile yapılan yoğun ilaçlamadan sonra sayılarında dramatik bir düşüş yaşandı ve 1973 yılında sayıları 23 çifte kadar düştü. Bu dramatik düşüşü durdurmak amacıyla 1977 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Birecik’te üç Kelaynak Üretme İstasyonunu kurdu. Yapılan çalışmalar sonucu bugün itibarıyla istasyondaki toplam kelaynak sayısı 132’ye ulaştı. Bakanlık, "Bunlardan 27’si 2011 yılının yavrusudur" dedi.
-NATIONAL GEOGRAPHIC'TE YER ALDI-
Bu arada dünyaca ünlü doğa fotoğrafçısı Udo Hircsh'in kelaynakların dünyaya tanıtılmasında büyük katkısı oldu. Hirch, zor durumda bulunan kelaynaklarıyla ilgilenip bir dizi foto-röportaj hazırlayınca, birçok ülke kamuoyu soyu tükenmek üzere olan canlılardan haberdar oldu. Udo Hirch'in fotoğrafları ünlü National Geographic'te de yer alınca, Türk devlet kuruluşlarının yanısıra birçok sivil toplum örgütü ve uluslararası kuruluş kelaynak kuşlarının korunmasını gündemine aldı.
1977-1998 yılları arasında serbest şekilde göçe giden kelaynakların göçten geri dönmemeleri nedeniyle kuşlar 1998 yılından itibaren göç dönemi başlangıcında Birecik’teki Kelaynak Üretme İstasyonunda kafeslere alınmaya başlandı.
Uzun yıllardan sonra 2008 yılında ilk defa uydu izleme cihazı takılarak göçe gönderilen beş kelaynaktan ikisinin Birecik’e geri dönmesi, kelaynakların tabiatta yeniden var olabileceğini gösterdi.
2011 yılı içerisinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği arasında bir protokol imzalandı ve protokol çerçevesinde 2 adet kelaynak uydu vericisi takılarak 2 adet de verici takılmadan toplam 4 adet kuş 22 Temmuz 2011 tarihinde göçe gönderildi.
-SAYISAL TEKNOLOJİ DEVREDE-
Uydu vericilerinden elde edilecek bilgiler sonucunda kelaynakların göçerken izledikleri yol ile karşılaştıkları problemler belirlenecek ve uluslararası çözümler bulunmaya çalışılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Suriye’deki kelaynak nüfusunu desteklemek amacıyla 2010 yılında 6 adet yavru kelaynak, bu ülkeye hediye etmişti.
ANKA