Fransa'da yaşayan Ermenilerden sonra şimdi de Keldaniler, 1915'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından soykırıma uğradıkları iddiasıyla, Paris'in banliyösü Sarcelles'de sözde soykırım anıtı açtı.
Fransa'da yaşayan yaklaşık 10 bin Asuri-Keldani, 1915'te Ermeniler gibi kendilerinin de Osmanlı İmparatorluğu tarafından soykırıma uğratıldıkları iddiasıyla, Paris'in banliyösü Sarcelles'de bir sözde soykırım anıtı açtı. Sarcelles Belediyesi tarafından finanse edilen 2 metre yüksekliğindeki sözde soykırım anıtının üzerinde "1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun soykırımına uğramış 250 bin Asuri-Keldani'nin anısına" ibarelerine yer veriliyor. Sözde 'Keldani soykırım anıtı', daha evvel dikilen sözde 1915 Ermeni soykırım anıtıyla aynı meydanda bulunuyor.
'Keldani soykırımı' anıtının açılışına katılan Sarcelles Belediye Başkanı François Pupponi, 300'e yakın kişinin iştirak ettiği açılış konuşmasında, 'Ermeniler ile birlikte 1915'te soykırıma uğrayan, 250 Asuri-Keldani'nin acısını paylaşmak' amacıyla bu anıtın dikildiğini belirtirken 'bu anıtların dikildiği meydanda bulunan Nelson Mandela Stadı'na spor için gelen gençlerin, geçmiş tarihi anımsamaları, bir daha böyle soykırımların olmaması ve gençleri düşünceye sevk etmek amacıyla' bu meydanın tercih edildiğini' söyledi. Belediye Başkanı François Pupponi, Türkiye'nin 1915 Ermeni ve Asuri-Keldani soykırımını kabul etmediği sürece, AB'ye üye olmasının asla mümkün olmayacağını belirttiği konuşmasında, "Türkiye ne zaman ki bu soykırımları kabul eder o zaman AB içinde hep birlikte yaşamayı düşünürüz" dedi.
Asuri-Keldani sözde soykırım anıtının açılışı için özel olarak Irak'tan geldiğini belirten Keldani asıllı Milletvekili Yonadam Kanna konuşmasında, 1915'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından 250 bin Asuri-Keldani'nin soykırıma uğratıldığını iddia ederken 700 Asuri-Keldani'nin ise başka ülkelere göç ettiğini ve bu insanların, yerinden yurdundan olduğunu savundu. Iraklı Keldani asıllı Milletvekili Kanna, 'burada dikilene benzer anıtların, Türkiye'de Hakkari'ye, Botan'a dikildiği zaman Asuri-Keldanilerin acısının belki biraz hafifleyeceğini' söyledi.
Paris'teki Asuri-Keldani Derneği Başkanı Naman Adlun da konuşmasında, "1915'te 250 bin vatandaşımızın, Osmanlı İmparatorluğu döneminde uğradığı soykırımı anısına Sarcelles Belediyesi'nin, Asuri-Keldani camiasının acısını dindirmek ve tarihe bir not düşmek amacıyla finanse edip yaptırdığı bu anıt, burada yetişen Keldani gençlerinin tarihlerini hatırlamalarına katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Naman Adlun ayrıca, "Bu anıt, Türkiye'ye düşmanlık beslediğimizin bir göstergesi değildir. Geçmişte yaşanan bir soykırımın bilinmesinde fayda olacağı için bu anıtın dikilmesini istedik" dedi.