HABER

Keleş'ten "gizli kambiyo affı" uyarısı

Keleş'ten "gizli kambiyo affı" uyarısı

ANKARA (ANKA)- CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, 9 Şubat 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlan Türk Parasının Kıymetini Koruma kararına dikkat çekerek bu tebliğin geçici 1. maddesinin "gizli kambiyo affı" anlamına geldiği uyarısında bulundu. Keleş, konuyu soru önergesiyle de Meclis gündemine getirdi.

CHP'li Keleş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Hazine Müsteşarlığı'nın 9 Şubat 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararını eleştirdi. Hazine Müsteşarlığının sözkonusu kararla "ithalat taahhüt hesaplarının takibi" uygulamasına son verildiğini bildirdiğini söyleyen Keleş, "Tebliği açıklarken yapılan basın duyurusunda ileri sürülen gerekçeler geçerli değildir. Çünkü bir defa ithalat işleri ile kambiyo işlemlerini takip işi ayrı merciler tarafından yapılmaktadır. İthalat taahhüdünün takibinde yapılan tek şey ithalat belgelerinin bir kopyasını transferi yapan bankaya vermekten ibarettir" dedi.

-"KANUN TEBLİĞLE DEĞİŞTİRİLEMEZ"-
Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu'nun bir tebliğ ile değiştirilemeyeceğini de vurgulayan Keleş, şunları söyledi:
"Tebliğin 9. maddesinin 2. fıkrasının a ve b bendlerinde ithalat bedelinin ödenmesinden hesapların kapatılması safhasına kadar yapılacak işlemlere, ithalat hesaplarının kapatılmasına engel olan haklı ve mücbir sebeplerin değerlendirilmesine değinilmektedir. Bir diğer deyişle, ithalat taahhüt hesaplarının takibine son verilmesinden söz edilmemektedir. Tebliğler yasa hükmünü değiştiremeyeceği gibi Bakanlar Kurulu kararını da değiştiremez. Çünkü böyle bir durum Bakanlar Kurulu'nun yetkisinin Bakanlık tarafından gasp edilmesi anlamındadır."

-"GİZLİ KAMBİYO AFFI"-

Keleş, sözkonusu tebliğin geçici 1. maddesinin "gizli kambiyo affı" anlamına geldiğini de savunarak "Yurtdışından kaynak çekmek için ender görülen yükseklikte reel faiz ödeyen Türkiye'de ithalat taahhütlerinin takibinin yapılmaması akılcı bir davranış biçimi değildir. İthalat taahhütlerinin takibine son verilmesiyle esasen en önemli tesisleri, bankaların büyük bir oranı ve Borsa'nın yüzde 72'sini ele geçirmiş olan yabancılar Türk ekonomisinin yürütme ve yönlendirme işlerini daha rahat yapacaklardır" diye konuştu. Keleş, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle de konuyu Meclis gündemine taşıdı. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler