28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, intihara teşebbüs etti. Edinilen bilgiye göre Gürüz, tutuklu kaldığı Sincan Cezaevi’nde 28 Şubat davası kapsamında tahliye olan 37 kişinin haberini aldı.
[
](https://www.mynet.com/28-subat-davasinda-flas-gelisme-110100702747?utm_source=mynet_homepage)
Tahliye edileceklerin arasında kendi ismini göremeyen Gürüz, “Benim ne suçum var, beni niye tutuyorlar” diyerek tepki gösterdi. Bu tepkisinin ardından koğuşuna geçen Gürüz, sol bileğini bir cam parçasıyla keserek intihara teşebbüs etti. Koruma infaz memurlarının durumu farketmesi üzerine Gürüz, koğuşundan alınarak cezaevi içindeki hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan Gürüz’ün sağlık durumunun iyi olduğu, hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.
DAHA ÖNCE DE RET
Geçen mayıs ayında özgürlük hakimi, 4. yargı paketi kapsamında Gürüz’ün de aralarında bulunduğu sanıkların ifadeleri alarak tahliye taleplerini reddetmişti. Özgürlük hakimi “Kaçma şüphesi, delilerin toplanmamış olması, yaşlı ve hasta olan insanlar olsa da haklarında cezaevinde yaşayamaz yönünde kesin kanaat uyandıran bir rapor bulunmaması, adli kontrol hükümlerinin yeterli olmayacağı” gerekçesiyle reddetti. Talebi reddedilen Gürüz, kürsüye yürüyerek tepki gösterince hakim, “Bir haftalık itiraz süreniz var itiraz edin” diyerek kendisini sakinleştirmeye çalışmıştı.
6. DALGADA TUTUKLANDI
Gürüz, Ergenekon davasında da tutuksuz olarak yargılanıyor.
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 22 Haziran 2012’de gözaltına alınan Gürüz, ifadelerinin ardından tutuklanarak Sincan F Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. Soruşturmanın 6. dalga operasyonunda alınan Gürüz, polislerin arasında götürüldüğü sırada, “Kim ne yaparsa yapsın, kim ne derse desin, Mustafa Kemal’in kurduğu bu devlet yıkılmayacaktır. Bizi bu topraklarda silemeyeceklerdir”
demişti.
KEMAL GÜRÜZ KİMDİR?
Kemal Gürüz, 1947 yılında İzmir'de doğdu. Lise eğitimini Bornova Anadolu Lisesi'nde tamamladı. ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanlığı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, Tübitak Başkanlığı, 1991-1995 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK Genel Kurulu Üyeliği yaptı. 6 Aralık 1995 tarihinde YÖK Başkanı seçilmiştir. Daha sonra aynı göreve, Cumhurbaşkanı tarafından ikinci kere atanmıştır.