KADIN

Kemik erimesine karşı önleminizi alın!

Bugün Dünya Osteoporoz yani kemik erimesi günü. Uzmanlar en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen kemik erimesinin görülme sıklağına dikkat çekiyor. Daha önceleri ileri yaş hastalığı olarak bilinen (Osteoporoz) kemik erimesine karşı yapılması gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

Kemik erimesine karşı önleminizi alın!

Osteoporoz yani kemik erimesi hastalığı daha çok kadınların karşılaştığı bir hastalık. Genellikle 50-60 yaş arasındaki kadınları tehdit eden kemik erimesi hastalığı düzensiz ve sağlıksız beslenme nedeniyle gençleri de tehdit eder hale geldi. Haberimizde (Osteoporoz) kemik erimesi hastalığına karşı alınabilecek önlemleri ve risk faktörlerini bulabilirsiniz. 20 Ekim (Osteoporoz) Dünya Kemik Erimesi Günü'nde uzmanlar bu hastalığın önemsenmesi ve ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. İşte uzmanların (Osteoporoz) kemik erimesi hakkındaki görüşleri... Osteoporoz oldukça sık olarak karşılaşılan bir kemik hastalığıdır. Kısaca kemik erimesi olarak söylenmekle birlikte, esas olarak kemikteki kalsiyum oranında azalma vardır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde (ülkemizde olduğu gibi) yaşam süresinin uzaması ile osteoporoz önemli bir problem haline gelmiştir. Ülkemizde daha önceleri çok konuşulmayan kemik erimesi-osteoporoz son yıllarda belirgin olarak bilinmeye ve tedavi edilmeye başlanmıştır.

Kemik erimesi (Osteoporoz) belirtileri

– Sırt ağrısı (Omurga kemiklerinde kemik erimesinin ilerlemesi nedeniyle gelişir.)
– Bel ağrısı
– Boyun ağrısı
– Boy kısalması
– Öne eğik ve kambur vücut şekli
– El bileği, kalça ve omurga gibi kemiklerde kırıklar. Çok ileri derecede kemik erimesi varlığında umulmadık basit travmalarla bile kırıkların meydana geldiği görülür.
– Çok ilerlemiş osteoporoz hastalarında kemik ağrıları ve kemiklerde hassasiyet meydana gelebilir.
– Omurga ve diğer kemiklerdeki kırıklara bağlı vücutta şekil bozuklukları meydana gelebilir.
– Ağrı ve kırıklardan dolayı hasta giderek hareketsizleşir.

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü kapsamında açıklama yapan Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ülkü Akarırmak, önemli sağlık sorunlarına neden olabilen Osteoporoz'dan korunmak için kemik yoğunluğu ölçümünün önemini belirtti. Prof. Dr. Akarırmak hastalık ve korunma yolları hakkında şu bilgileri aktardı: "En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan Osteoporoz (kemik erimesi), özellikle kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Günümüzde 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve 50 yaşın üzerinde her 5 erkekten birinde teşhis edilen hastalığın görülme sıklığında önemli bir artış yaşanıyor. Sessiz ilerleyen ve belirti vermeyen hastalık, en sık omur, uyluk kemiği ve bilek kemiği kırıkları ile ortaya çıkıyor. 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve her beş erkekten birinde osteoporoza bağlı bir kırık gelişmektedir. En sık omur, kalça ve el bileği kırıkları ile ortaya çıkan hastalığın erken teşhisi ve ileri evre kırıkların önüne geçilmesi için özellikle 50 yaş üstü tüm kadınların osteoporoz taramasından geçmesi gerektiğinin altını çizmek isterim." Hastalığın risk faktörlerine de değinen Prof.Dr. Akarırmak, genetik, ırk, yaş gibi değiştirilemeyen risk faktörlerinin yanında değiştirilebilir faktörler sayesinde osteoporozdan korunulabileceğini ifade etti. Prof.Dr. Akarırmak sözlerine şöyle devam etti: "Sağlıklı bir beslenme güçlü ve sağlıklı kemiklerin oluşmasında temel bir rol oynar. Kalsiyum, D vitamini ve protein en önemli besinlerdir. Bunların yanında dengeli, bol taze sebze ve meyve içeren bir beslenme tarzı önerilir. Osteoporoz (kemik erimesi) için belirlenmiş bazı risk faktörleri vardır. Hareketsizlik ve yetersiz fiziksel aktivite osteoporoz için en önemli risk faktörlerinden birisidir. Buna ek olarak kalsiyumdan fakir beslenmede hastalığı tetikleyen faktörlerdendir. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko, mangan gibi mineraller; D, C, K, B6, folik asit gibi vitaminler ve proteinler, açısından yeterli bir beslenme osteoporozu önlemek açısından çok önemlidir. Sigara ve aşırı alkol kullanımı da hem kadın hem erkekler için osteoporoz riskini artırmaktadır. D vitamini alımı da, sağlıklı beslenmenin yanında yapılacak olan fiziksel aktivitede korunma programının bileşenlerindendir."

"Genel sağlık için de zararlı olan sigara ve alkol, kemik erimesinde risk faktörü. 65 yaşına kadar her gün 1000 mg, 65 yaşından sonra ise 1500 mg kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Yine kalsiyum kadar gerekli olan D vitamini, günde en az 10 dakika güneşe çıkarak alınabilir. Kişi herhangi bir nedenle güneş ışınlarından olumsuz etkileniyorsa, günlük D vitaminini bir bardak süt ya da hazır vitamin tabletlerinden yeterli miktarda sağlayabilir. Süt sevmeyenler ise yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı bitkiler, deniz ürünleri, badem gibi besinlerle gerekli kalsiyum ve D vitamini miktarını alabilir."

Risk faktörlerini bilip önlem alın

"Kaybolan kemiğin yeniden yerine konulması oldukça zor ve uzun zaman alan bir durumdur. Bu nedenle kemik erimesine yol açan risk faktörlerini bilmek ve bunlara karşı gerekli önlemler almak, hastalıktan korunmak ve erken tanı için önemlidir. Osteoporozdan korunmak için; hayat tarzı değişiklikleri, hareketli ve aktif bir yaşam şekli belirlemek, düzenli egzersiz ve uygun sporlar, yaşanılan ortamın mimari yapısında değişiklikler, düşmeleri engellemek için gerekli önlemler, düzenli beslenme ve doktor kontrolleri ile hastalığın başlangıç evresinde olanlar için tedaviye tam uyum sağlamak önemlidir."

Kemik erimesini önlemenin yolları

-Alkol ve sigara kullanımına son verilmeli.
-Süt ve süt ürünlerinin, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem, kuru incir yenilmeli.
-D vitaminiyle birlikte kalsiyum alınmalı. 4. Protein kemikler için büyük önem taşıyor, bu nedenle yeterli miktarda almanız çok önemli.
-Aşırı tuz ve şeker tüketmeyin.
-Günde 3 bardaktan fazla kahve ile çay içmeyin.
-İdeal kiloda kalın.
-Bol bol sebze ve meyve tüketin.
-Aşırı kafein tüketiminden kaçının
-Düzenli fiziksel aktivite yapın. Fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini arttırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler. Haftada 4 kez 30-60 dakika fiziksel aktivitede bulunmak kemik kırık riskini yüzde 50-70 oranında azaltır. Dans etmek, tenis, hızlı tempoda yürüyüş ve yüzme gibi ağırlık aktarma ve direnç egzersizleri yapılmalıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler