HABER

Kendi azotunu kendi üreten bitki: Soya

KONYA (İHA) - Son yıllarda ekimi gittikçe artan ve gerek yem, gerekse yağ sanayi için önemli bir bitki olan soya, çevreci özelliğiyle de hem toprağın hem de yeraltı sularının kirlenmesini engelliyor.

Kendi azotunu kendi üretme özelliği olan soya bitkisi, azotlu gübre kullanımını azalttığından bilinçsiz kullanılan azotlu gübre nedeniyle toprağın ve yeraltı sularının kirlenmesini önlüyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder, soyanın bir protein kaynağı olduğunu ve son birkaç yılda ekiminin gündeme geldiğini belirterek, "Bu bitkinin özelliği bir baklagil bitkisi olması. Baklagiller diğer bitkilere göre daha fazla azot ister. Ancak soyanın diğer baklagillere göre kendi
azotunu kendi üretme gibi bir özelliği var. Bunu kökündeki bakteriler sayesinde yapıyor. Tıpkı bir azot fabrikası gibi çalışıyor ve azotlu gübre kullanılmasına gerek bırakmıyor. Türkiye azotlu gübre için yılda 1 milyar dolar para ödüyor. Soya ekimi bu verilen paranın azalmasına neden oluyor ve çiftçi girdilerinin de azalmasını sağlıyor" dedi.

Soyanın çevreci bir bitki olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Önder, "Türkiye'de azotlu gübre kullanımı oldukça fazla. Ülkemizdeki azotlu gübrelerin kalitesi düşük ve bu nedenle gereğinden fazla kullanımı söz konusu olabiliyor. Bilinçsizce kullanılan azotlu gübre bitki ve toprağın yapısını bozarken, taban suyuna inen azot yeraltı sularının da kirlenmesine neden oluyor. Soya ekildiği topraktan toplandığı zaman geride azot bakımından zengin bir toprak bırakıyor ve bu sayede azotlu gübre kullanımına daha az gerek duyuluyor. Bu nedenle toprak yorgunluğu yaşanan bölgelerde soya ekimini tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler