Kaç defa sabah hazırlanma rutininizi çılgınca acele yapmak durumunda kaldınız? Yarım saat daha erken uyanmak berbat bir fikir gibi gelebilir ama size hazırlanmanız için ekstra zaman kazandır ve gününüze iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar.
Uyanınca 2 bardak su içmeye çalışın.
7-8 saatlik aralıksız uyku sonucunda vücudunuz oldukça susuz kalır. Bu yüzden uyanır uyanmaz iki bardak su içmek, sabahları harekete geçmek için harika bir yoldur. 3. Sporunuzu kahvaltıdan önce yapın.
Spordan en iyi sonucu almak için sabahları ilk iş spor yapmayı deneyin. Yapılan araştırmalara göre, sabahları vücut henüz açken spor yapmak daha çok kalori ve yağ yakımı sağlar. 4. Yatağınızı toplayın.
Sabahları yatağınızı toplamak küçük bir iştir ama gününüze daha iyi başlamanızı sağlar. Kendinizi daha iyi hissedecek ve gününüze bir şeyleri halletmiş olmanın rahatlığıyla başlayarak gününüzde daha rahat sürdüreceksiniz. Ayrıca güzelce düzeltilmiş çarşaflar ve kabartılmış yastıklar olan bir eve dönmek gibisi de yok. 5. Soğuk bir duş alın.
Biraz mazoşist gelebilir ama soğuk duşlar dolaşımınızı ve enerjinizi artırmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mükemmel bir yol. 6. Daha çok gülümseyin.
Gülümsemek numaradan bile yapılsa hissettiklerinizi etkiler. Gülümsediğinizde beyin, sinir hicrelerine daha çok kortizol, adrenalin ve dopamin salgılanmasını sağlar. Bunun da sakinlik ve rahatlama şeklinde bir etkisi olur. Beleşten ruh hali iyileştirici! 7. Dişinizi diğer elinizle fırçalamaya çalışın.
Eğer solaksanız sağ elinizi, sağlaksanız sol elinizi kullanın. Bu şekilde yeni bir şey yaparak beyninize küçük bir egzersiz yaptırmış olacaksınız. Önce kafanız karışabilir ama zamanla daha fazla nörolojik güçlülük ve farkındalıkla beyniniz daha da güçlü olacak. 8. Diş ipi kullanmayı deneyin.
Diş ipi kullanmak diş fırçalamanın haylaz kuzeni olsa da, diş ipi sağlıklı diş ve dişetleri için oldukça önemldir. Ayrıca bir sonraki dişçi randevunuzda sizi dolu zaman, para ve acıdan kurtarır. 9. Günlük Latte'nizi Americano ile değiştirin.
Eğer her gün iyi bir kahve içme bağımlısıysanız, sütlü kahvenizin yerine Americano içmeyi deneyin. Süt ve şekeri kahveden çıkararak bir dolu kalori ve yağdan kurtulacaksınız. 10. Açken sakın market alışverişi yapmayın.
Çünkü bu, gerçekte ihtiyacınız olmayan dolu şeyi almanıza yol açar. Markete gitmeden önce bir liste hazırlayın ve bu listeye sadık kalın. 11. Gazlı içecek alışkanlığınızı bırakın.
Gazlı içecekler harika değil mi? Kilo alma, diyabet ve diş problemlerine yol açmaları dışında belki evet. Yapılan bir araştırmaya göre, diğer tüm yedikleri her şey aynı olan iki kişi arasında, farklı olarak günde fazladan 1 kutu kola içen kişi, sadece bu koladaki kaloriden dolayı yıllık 6,5 kilo alır. Gazlı içecek yerine alternatif olarak limonlu maden suyu içebilirsiniz. 12. Cüzdanınınızı arka cebinizde taşımayın.
Cüzdanı arka cepte taşımak, siyatiğe ve dolayısıyla bacakların alt kısmında ağrı ve hissizliğe neden olabilir. 13. Yanınızda şişe su bulundurun.
Çoğumuz büyük ölçüde susuz kalıyoruz ve bunun farkında bile değiliz. Yanınızda bir şişe su bulundurmak, susuzluğunuzu giderir ve açlığınızı yatıştırır. Aç olduğunuzu sandığınız çoğu zaman aslında susuzluk çekiyorsunuzdur. Bu yüzden bir sandviç almadan önce önce bir veya iki bardak su içmeyi deneyin. 14. Meyvelerinizi içmeyin, yiyin.
Meyve suyu çok lezzetli olabilir ama çoğunlukla ilave şeker veya katkı maddeleri içerir ve yüksek kalorilidirler. Canınız meyve çekiyorsa, meyve suyu yerine doğrudan ana kaynağa yönelin, bir muz veya bir elma kapın. 15. Eti çok mu seviyorsunuz? Etsiz bir gününüz olmasını deneyin.
Örneğin "Etsiz Pazartesi". Tümüyle vejetaryen olmadan vejetaryen bir beslenme şeklini denemek için iyi bir yol. Vejetaryen veya vegan beslenme şeklinin sağlık, para ve çevresel açıdan birçok faydası vardır. Et yemediğiniz bir gün belirlemek iyi bir başlangıç olabilir. 16. Teknolojiden uzak olacağınız molalar verin.
İşiniz gereği saatlerce bir ekran başında durmanız gerekiyorsa, eve geldiğinizde gözlerinize ve beyninize en az 20 daikalık bir mola verdirin. Kitap okumak, spor yapmak veya enstrüman çalmak gibi teknoloji içermeyen bir aktivite yapmayı deneyin. Zamanla bu 20 dakikaya, 40 dakikaya ve 1 saate çıkabilir. Kim bilir, belki kendinizi tüm akşam telefonunuza veya televizyona bakmamış olarak bulabilirsiniz. 17. Belirli bir web sayfasına bağımlı mısınız? O sayfayı engelleyin.
Dikkatinizi dağıtan web sayfalarını geçici olarak engelleyen ve o sayfada geçirdiğiniz zamanı kısıtlayan çeşitli uygulamalar mevcut. İster tüm sayfayı, ister sayfadaki belli bir içeriği engelleyin. Üretkenliğinizin ne kadar arttığına şaşıracaksınız. 18. Merdivenleri kullanın.
Merdiven kullanmak, spor salonuna gitmeden hareket miktarınızı artırmak için harika bir yol. Her gün merdiven kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz hem kilo verebilir hem de kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Dolayısıyla genel sağlığınız daha iyi olur. 19. Arabanızı mümkün olduğunca uzağa park edin.
Aracınızı iş yerinizin otoparkında en uzak yürüme mesafesindeki noktaya park edin ve gününüze küçük bir egzersiz rutini katın. 20. Masa başında mı çalışıyorsunuz? Esneme yapmayı unutmayın.
Tüm günü masa başında oturarak geçirmek kaslarınızın güçsüzleşmesine neden olur. Her saat başı esneme molaları verip kaslarınızı hareketlendirin. 21. Kapkaranlık bir odada uyuyun.
Işığın 24 saatlik ritminiz ve uyku döngünüz üzerinde etkisi büyüktür. Işık beynimizde gün ışığı yanılsaması yaratır ve istemediğimiz halde uyanık kalmamıza neden olabilir. Bizi uykulu yapan melatonin hormonununun üretimini düzenlemeye yardımcı olur. Eğer uyumak istiyorsanız, bilgisayar ekranı veya televizyon gibi mavi ışık veren kaynaklara olan maruziyetinizi azaltmalı ve uyuyacağınız zaman perdelerinizi kapamalısınız.