Yozgat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene ile mücadele kapsamında her yıl mart ve nisan aylarında büyükbaş hayvanlarda yapılan ilaçlama çalışması bu yıl ilaç gelmediği için yapılamadı.
Kene ile mücadelede kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edildiği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri tarafından da uygulandığı belirtilirken, bu yıl ilaç ihalesi Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Mayıs’ta yapılması kene ile mücadelede gecikmeye sebep oldu. İhalesi yapılan ilaçların müdürlüklere Haziran ayının ortalarında geleceği, gelen ilaçların kullanılması halinde ise bir işe yaramayacağı iddia edildi. Türkiye genelinde kene konusunda riskli il olarak belirlenen 32 ilden bazı tarım gıda ve hayvancılık il müdürlükleri ilaçlarını özel idare müdürlüklerinden aktarılan kaynakla temin etmeye çalışırken bazıları da Sağlık Bakanlığının yapacağı ihaleyi bekledi. Ancak ihale gecikince ilaçlama yapılamadı ve meralara çıkan hayvanların üzerindeki kenelerin çoğu otlaklara düştüğü belirtildi.
Yozgat’ın Aydıncık İlçe Ziraat Oda Başkanı Hacıbekir Bostancı, geçen yıl bu tarihe kadar iki defa ilaçlama yapıldığını belirterek, “Bu yıl ilçemizde halen ilaçlama yapılmadı. Bu yıl hayvanların üzerinde ve meralarda çok fazla kene var. Hayvanlarımızın üzerindeki kenelerin bir kısmı düştü bir kısmı halen hayvanların üzerinde duruyor. Biran önce ilaçlama yapılırsa hayvanların üzerinde bulunan kenelerden kurtuluruz. Devletin buna biran önce el atması gerekir” dedi.
Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık’da riskli bulunan köylerden bazılarında birinci ilaçlamanın yapıldığını, ancak ilaç olmadığı için ikinci ilaçlamanın yapılamadığını ve çok geç kalındığını söyledi.
Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı’da bazı köylerde ilaçlama yapıldığını diğerlerinde de ilaç olmadığı için ilaçlamalının yapılamadığını belirterek, “Köy muhtarlarımız ve çiftçilerimiz sürekli kene ilaçlamasının ne zaman yapılacağı konusunda bizi arıyoruz. Biz de Tarım il ve İlçe Müdürlüklerini arıyoruz. Onlarda ellerinde ilaç olmadığını söylüyor” şeklinde konuştu.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever, bir dişi kenenin ortalama 7 bin yumurta bıraktığını belirterek, “Kene mücadelesi için çiftlik hayvanlarında yapılan ilaçlamanın amacı, kenelerin kan emmesini engelleyerek yumurtlamalarının önüne geçmektir. Böylece takip eden yıldaki kene sayısının azalması sağlanmış olur.
Kene ile mücadelede iyi bir sonuç alabilmek için hayvanlar ahırdan meralara çıktığı ilk hafta içerisinde birinci ilaçlama yapılmalı ve daha sonra takip eden her bir ayda yapılmak üzere toplam 4 ilaçlama uygulanmalıdır. Kenenin çoğalıp azaldığını aynı yıl içerisinde görmek mümkün değildir. Bu yapılan ilaçlamanın sonucunu bir yıl sonra alıyorsunuz. Ülkemizde iki yıl öncesine kadar kene ile mücadelede düzenli bir ilaçlama çalışması yapılamıyordu, iki yıldır düzenli bir ilaçlama yapılmaya gayret gösteriliyor. Kene ile mücadelede düzenli ilaçlama yapılırsa sonuç alınır, düzenli ilaçlama yapılmazsa iyi bir sonuç almak çok zordur” dedi.
Hayvanlardaki kenenin doyduktan sonra meraya düşeceğini ifade eden Prof. Dr. Vatansever, “Dişi kene hayvandan kan emip, doyar ve meraya düşer, burada yumurtlayıp ölür. Bir kene yılda ortalama 7 bin yumurta bırakabilir” diye konuştu.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğünün kene yönünden birinci derece riskli bölgelerde kullanılmak üzere müdürlük yetkisinde bir miktar ilaç alarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğüne teslim edip kullanıldığı ancak yetersiz kalmasından dolayı bakanlıktan gelecek ilaçların beklendiği öğrenildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz