HABER

Kene ile mücadelede yeni yöntem!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yaptığı çalışmayla ölümlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

Kene ile mücadelede yeni yöntem!

Türkiye'de yaz ayları ile birlikte görülmeye başlayan kene ölümleri vatandaşları tedirgin ederken, tabiata salınan beç tavuğu ve kekliklerle, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından kaynaklanan ölümlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı süne ve diğer hububat zararlılarıyla mücadelede faydalanılan keklik, sülün ve beç tavuğu üretimine devam ediyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, keklik, sülün ve beç tavuklarının tabiattaki zararlı haşerelerin yok edilmesindeki biyolojik mücadelede çok faydalı olduklarını belirterek, 2011 yılında 55.049 adet kanatlının tabiata salındığını, 2012 yılında ise 60.000 adet kanatlının üretilerek tabiata salınacağını söyledi.

Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Keklik ve sülünlerin tabiattaki devamlılığını sağlamak maksadıyla yürütülen üretim çalışmaları neticesinde 2001-2011 yılları arasında keklik, sülün ve beç tavuğu olmak üzere 279.355 adet kanatlı yaban hayvanı tabiata salındı. Üretim miktarlarımızı her geçen dönem içinde artırıyoruz. Halihazırda Kahramanmaraş-Kapıçam, Afyonkarahisar-Şuhut, İstanbul-Polonezköy, Samsun-Gelemen, Yozgat-Merkez ve Gaziantep-Erikçe üretme merkezlerimiz faaliyetlerine devam etmekte olup, Malatya Üretme Merkezimizi ise 2013 yılında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Son günlerde ülkemizde görülen kene vakalarına baktığımızda zararlılarla mücadelede tabii yöntemlerin kullanılmasının önemini bir kez daha görmüş olduk. Zararlılar ile yapılan kimyasal mücadelenin tabiatta ortaya çıkardığı tahribatı da göz önünde bulundurursak biyolojik mücadelede kanatlı hayvanların ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz."

Türkiye'nin pek çok yerinde kanatlı üretim merkezleri kurduklarını ve burada üretilen kanatlıların tabii yaşama ortamlarına salındığını ifade eden Bakan Eroğlu, "Kanatlıların sayısız faydaları var. Üretme merkezlerimizde üretilen kanatlı türlerle, hububat zararlıları ve KKKA hastalığı ile biyolojik mücadeleye destek veriyoruz, genetik çeşitliliği koruyoruz, tabiatı koruma konusunda farkındalığı arttırıyoruz ve kırsal kalkınmaya destek sağlıyoruz" dedi.

DHA

En Çok Aranan Haberler