YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kene Kâbusu Geri Döndü

Özellikle nisan-eylül arasında yaygın olarak görülen Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) insan sağlığını tehdit ediyor.

Kene Kâbusu Geri Döndü

Özellikle nisan-eylül arasında yaygın olarak görülen Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) insan sağlığını tehdit ediyor.

Medicalpark Özel Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Ata, "Pikniğe giderken ve ormanlık alanlarda yürürken dikkatli olun. Pantolon paçalarınızı çorapların içine sokun. Kene kovucu spreyler kullanın. Bazı kişiler keneyi çıkarmak için zeytin yağı, alkol, kolonya döküyor. Bu keneyi kusturarak daha çok miktarda virüsün vücuda geçmesine yol açıyor" dedi.

Dr. Ata, tarla, bahçe çalışanları, sağlıkçı, ziraatçı, araştırmacı, çoban, avcı, piknikçi gibi arazide mecburen veya keyfi dolaşanlara şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Elbiselerin kol ve bacakların bilek ve boyun kısmı sıkı, sıkı kapalı olmalı ve açık renkli olmalıdır. Özellikle pantolon paçaları, çorap içine sokularak ve hatta üzerine çizme giyilerek dolaşılmalıdır.

Sahadan, araziden, kırsaldan döndükten sonra, vücutta (özellikle kulak içi ve çevresi, saç ve çevresi, koltuk altı, bacak araları, diz kapağının arka kıvrımları, göbek deliği ve diğer vücut kıvrımlarının arası) el ve aynalar vasıtasıyla; çocuklar da ebeveynleri (anne, baba, büyükleri) tarafından mutlaka muayene edilmelidir. Sahada giyilen giysilerle ev içinde dolaşılmamalıdır. Düzenli vücut temizliği (banyo, taranma v.s.) ihmal edilmemelidir. Çok yakınlarda bir sağlık kuruluşu varsa hiç vakit kaybetmeden gidilmeli ve kenenin sağlık elemanları tarafından çıkartılması sağlanmalıdır. Şayet yakınlarda sağlık ocağı yoksa, kan emme süresi ne kadar uzarsa (özellikle ilk 6-12 saatten sonra), hastalık ihtimali o kadar artacağı için, hiç panik yapmadan kan emmekte olan kene aşağıda tarif edildiği gibi elle çıkarılmalı, piyasada çeşitli isim ve fonksiyonlarda kene çıkartmada kullanılan fırsatçıların ürünlerinden satın alınmamalıdır.

Çıkarılacak olan kenenin kusmaması için kan emen kenenin üzerine ilaç veya herhangi bir kimyasal veya sabun köpüğü gibi herhangi bir madde dökülmemeli, sigara ve benzeri yakıcılarla yakılmamalı. Kan emmekte olan kenenin elle çıkarılması esnasında, kene ile parmakların direkt temasını önlemek amacıyla her yerde bulunabilen sadece ve sadece bir kağıt, bir bez parçası, ince bir ip ile veya bir pens, ya da bir cımbız ile veya eldiven takarak kan emmekte olan kene, kan emme noktasına en yakın yerden tutulup, dikkatlice dik olarak yukarı doğru çekilerek çıkarılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra kenenin çıkmış olduğu deri kısmına vakit geçirmeden alkol, kolonya veya tentürdiyot gibi mikrop öldürücüler bol miktarda sürülmelidir. Çıkarılmış olan kene yine alkol, kolonya veya çamaşır suyu bulunan bir şişeye alınmalı ve acilen en yakın sağlık kuruluşuna getirilmelidir. Kene tutmuş her insan, ister kene çıkarılmamış, ister kene çıkarılmış olsun, her türlü durumda mutlaka vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Eğer kene sokarsa ısırdığı parçanın içeride kalmaması gerekir. Koparmaya çalışıldığında kene kusuyor. En doğrusu yakındaki bir tıp merkezine gidilmeli".

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler