ANKARA (İHA) - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, keneden bulaşan ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından sağlık personeli ve hasta yakınlarının korunması için alınması gereken önlemleri açıkladı.
Hastalık nedeniyle bir hemşirenin hayatını kaybetmesiyle ilgili Dernek Genel Sekreteri Uzman Dr. Mustafa Aydın Çevik düzenlediği basın toplantısında hastalıktan dolayı başta sağlık personeli ve hasta yakınlarının risk altında olduğunu söyledi.
Hastaların muayenesi ve bakımı esnasında, bu hastalara ait kan, vücut dokusu ve sıvısıyla korunmasız olarak temas eden sağlık personeline bulaşabileceğine dikkat çeken Çevik, Türkiye'de 2002 yılından bu yana KKKA hastalığının görülmeye başlamasıyla sağlık personeline 3'ü şüpheli, 1'i doğrulanmış toplam 4 bulaşıl olduğunu ve bunlardan 3'ünün ölümle sonuçlandığını hatırlattı.
Çevik, son vaka Nazlı hemşirenin hastalığın hastadan bulaştığı kanıtlanan ve kaybedilen ilk sağlık personeli olduğunu söyledi. KKKA hastalığı bulaşan sağlık personelinin ortak yönünün, hastalara müdahale sırasında kişisel koruyucu önlemlere uymamaları olduğunu ifade eden Çevik, "Bu nedenle KKKA'lı hastalarla karşılaşma ihtimali olan ve bu hastalara tıbbi bakım veren sağlık personelinin muayene ve müdahale sırasında maske ve siperlik takmak, eldiven ve önlük giymek gibi kişisel koruyucu önlemlere dikkat etmesi, hastalık ve bulaş yolları konusunda bilinçlendirilmesi korunması esasını oluşturmaktadır. Ayrıca KKKA hastalığına yakalanmış hasta yakınları da risk altındadırlar.
Bu nedenle hasta yakınları kanaması olan hastaların kanlarıyla korunmasız cilt temaslarından kaçınmalıdır. Çünkü cilt üzerindeki yaralardan, çatlaklardan veya gözle görülmeyen cilt bütünlüğünün bozulduğu durumlarda hasta kanıyla temasla hastalık bulaşabilir. Sonuç olarak sağlık personeli KKKA hastalığı, bulaşma yolları ve korunma konusunda sürekli eğitilmeli, kişisel korunma önlemlerine en süt seviyede uymalıdır. Benzer şekilde hastalığın görüldüğü bölgede hasta yakınları da hastalıktan korunma konusunda bilgilendirilmelidir" diye konuştu.
KKKA HASTALIĞINA KARŞI UYMASI GEREKEN KURALLAR
Çevik sağlık personelinin ve hasta yakınlarının KKKA hastalığına karşı uyması gereken kuralları şöyle sıraladı: "Başta hastalığın görüldüğü illerde görev yapan sağlık personeli olmak üzere, tüm sağlık personelimizin hastalara ait kan, vücut dokusu ve vücut sıvılarıyla çıplak elle temas etmemeli, mutlaka eldiven giymelidir.
Hastaların bakım tedavisi üstlenirken kesici, delici aletlerle işlem yaparken azami özenin gösterilmesi, iğne batması gibi iş kazalarının en aza indirilmesi için iğnelerin kapağının kapatılmaması ve usulüne uygun şekilde tıbbi artık kutularına atılması gerekmektedir. KKKA hastalığına uyan bulguları olan hastalar ayrı hasta odalarında alınmalı, mümkün olduğunca diğer hastalarla aynı odaları paylaşmamalıdır.
Bu hastaların bulunduğu odalara giriş çıkışlar sınırlandırmalı, hasta ziyaretçilerinin hasta ile teması önlenmelidir. Hastalar tıbbi müdahale yapılacaksa eldiven, maske, önlük, koruyucu gözlük giyilmelidir. Hasta yakınları hastaya ait kan ve vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalıdır. Kan ve vücut sıvılarına temas etmek durumunda kaldıklarında hasta yakınları mutlaka eldiven kullanmalıdır. Hayatını kaybeden hastaların cenazeleriyle çıplak elle temas edilmemeli, cenazeyle yıkayanları da dahil olmak üzere yıkanması, taşınması ve defnedilmesi esnasında temas edenlerin eldiven kullanmaları önerilmektedir. Hastaların kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyuyla dezenfekte edilmelidir. Çamaşır suyu hastaya ait malzemelerin temizliğinde kullanılmalıdır."
Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çevik, hastalığın Temmuz ve Ağustos aylarında da süreceğini belirterek, özellikle sağlık personeli ve hasta yakınlarının risk altında olduğunu söyledi. Bir soru üzerine Çevik, Sağlık Bakanlığı'nın KKKA hastalığından korunma ve bilinçlendirme konusunda geç kalmasının söz konusu olmadığını, 2003 yılından beri Sağlık Bakanlığı yetkililerinin hastalığın görüldüğü illerde eğitim çalışmaları yürüttüğünü, ancak tıbbi kazaların önüne geçmenin zor olduğunu kaydetti.